Hlavní obsah

Doktor v Číně povlíká desítky postelí. Z bubliny se tu nikdo nedostane, vidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve čtvrtek večer se do olympijského Pekingu z pražské Ruzyně vydá největší část výpravy, ale šéf české mise Martin Doktor se svým štábem operuje už v Číně už od víkendu. Jaké má úvodní poznatky? Problémy s dopravou, přísně střežená a dodržovaná epidemiologická pravidla i dobře vybavená olympijská vesnice.

Foto: Český olympijský výbor

Postele pro olympioniky už jsou připravené.

Článek

Po příletu absolvoval vcelku bezproblémovou vstupní proceduru čítající testy a nezbytnou administrativu. „Do hodiny jsme byli pryč z letiště,“ pochvaluje si.

Místo mnohahodinového čekání jako vloni v Tokiu tentokrát zamíří účastnici her do speciálních místností přímo v olympijské vesnici. „Ale bylo nás málo, výzva bude, až přiletí velká letadla, po nás má přistát rakouské s větší výpravou,“ vyhlíží Doktor páteční provoz na hlavním pekingském letišti.

Foto: Český olympijský výbor

Vstup do části obývané českým týmem v Pekingu.

Doktorův tým rozdělený do tří olympijských vesnici zatím za přísných hygienických podmínek chystá podmínky pro sportovce.

„Máme místní asistenty, kteří nosí štíty a respirátory, ani tu nesmějí jíst a pít, na to mají speciální místa. Ale některé věci nesmí, třeba postele neřeší. Takže s kolegyní přehazujeme matrace a povlíkáme, v horské vesnici Čang-ťia-kchou ale nechtějí chodit vůbec do pokojů, to může být problém,“ tuší Doktor.

Ostatně přítomnost přetrvávající pandemie koronaviru je podle očekávání znát na každém kroku. „Už v letadle byly letušky ve skafandrech, ani jsme nedostávali teplé jídlo. Když si tady pak někdo sundá roušku, hned mu slušně řeknou, ať si je zase nandá. Ale bez respirátoru tu stejně nikdo není,“ vypozoroval dvojnásobný olympijský vítěz v kanoistice.

„A ven z bubliny se tu opravdu nikdo nedostane,“ připomíná, že setkání účastníků olympiády s běžnými obyvatel Číny je prakticky vyloučeno.

Reklama

Související témata: