Hlavní obsah

Dva dny volna? Potřeboval bych tak týden. Novákovi nesedí výška ani strava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na druhém úseku vytáhl Michal Novák štafetu běžců na lyžích o dvě příčky na deváté místo, ale pak se Češi opět propadli a skončili až dvanáctí, jako poslední ze štafet, která nebyla dostižená.

Foto: Alessandra Tarantino, ČTK/AP

Michal Novák na trati.

Článek

PEKING (od našeho zpravodaje) – A ani Novák, který zářil na startu sezony Světového poháru, se na vrcholné akci necítí v optimální pohodě. Tu by chtěl najít pro středeční týmový sprint.

Patnáctka klasicky vám tu vůbec nesedla, skončil jste až padesátý. Ve štafetě jste měl na trati lepší pocity?

Naštěstí byly lepší než při patnáctce, ale pořád je to náročné a nejsem ve své kůži.

Čím to?

Úplně nevíme, co přesně je za problém. Samozřejmě hraje roli nadmořská výška, ale k tomu jsou další okolnosti jako třeba stravování, které není energeticky úplně vydatné. Necítím se ani zdravý.

Co vám chybí ve stravě? V olympijské jídelně je asi pro všechny stejná.

Na jednu stranu to není ani chutné, ale je i cítit, že ať si vyberu cokoliv z nabídky, tak se z toho nemůžu najíst. Cítím, že jsem energeticky vysátý a jídlo mi energii nedodá. Chybí mi plnohodnotná strava. Je to umělé, divné...

Chvíli za vámi vyrážel na svůj úsek suverén klasické techniky Iivo Niskanen, jenž posunul Finy o osm míst. Asi ani nebyly myšlenky se ho udržet.

To ne, já se ho nechtěl držet. Jel jsem jako bych ho vůbec nevnímal a že tam není, protože nejsem v dobrém rozpoložení. Kdybych se ho snažil držet, nedopadlo by to dobře. Takhle se mi aspoň povedlo držet tempo pod kontrolou, malinko do závěru zrychlit a udělat malý náskok na Japonce.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Adam Fellner po předávce.

Věříte, že se do sprintu dvojic dostanete do lepší pohody?

Upřímně, nechtěl jsem jet ani štafetu vzhledem ke svému stavu. Ale je to štafeta, týmový závod, takže taková povinnost a taky i radost. Bylo by lepší, kdybych si teď spíš odpočinul, protože na týmový sprint se těším a myslím, že máme šanci s Luďkem Šellerem. Štafeta ale prý byla z pohledu účasti důležitější než team sprint.

Pomůže vám pár dnů odpočinku?

Já bych potřeboval alespoň tak týden.

Na nadmořskou výšku jste se dlouhodobě připravovali. Udělali jste podle vás vše správně?

V přípravě jsme udělali opravdu všechno, co se dalo, samé vědecky ověřené věci. Taková je ale aktuální situace, souhra okolností. Je možné, že lidi, kteří jsou založeni spíš rychlostně, v té nadmořské výšce mají jeden den dobrý, druhý den úplný propadák. To je třeba i můj případ. Plus asi nedokážu úplně regenerovat jak Bolšunov...

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.