Hlavní obsah

Dvanáct let staré vzpomínky děsily. Jenže Slováci je zaplašili. Začne je svět brát vážně?

Jako hráč získal se Slovenskem čtyři medaile z MS včetně zlata 2002 z Göteborgu. Teď se Miroslav Šatan dočkal i jako funkcionář. „Je to úžasný úspěch. Bylo neuvěřitelné, jak kluci zahráli,“ dmul se pýchou z pekingského bronzu, historicky první slovenské olympijské placky, 47letý prezident hokejového svazu a zároveň generální manažer národního týmu.

Foto: Profimedia.cz

Radost na slovenské lavičce, druhý zprava Miroslav Šatan.

Článek

Peking (od našeho zpravodaje) - Ty dvanáct let staré vzpomínky mu prostě musely přijít na mysl. Bylo by divné, kdyby nepřišly, když se staly noční můrou... Vždyť už na hrách 2010 byli Slováci s útočníkem Šatanem v sestavě historicky první olympijské medaili tuze blízko. V zápase o bronz vedli nad Finy po dvou třetinách 3:1, jenže pak přišel kolaps v té třetí, čtyři inkasované branky a zbyly jen slzy.

„Když jsem teď v Pekingu seděl během zápasu se Švédy nahoře na tribuně, hned se mi to vybavilo," přikyvoval rodák z Topoľčan, že ta reminiscence se přímo nabízela.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Slovenský hokejista Peter Čerešňák v souboji o kotouč se Švédem Mathiasem Bromem.

Jenže tím to také skončilo... „Vždyť naši kluci byli tehdy tak mladí, že si to snad ani nemohli pamatovat," uklidňoval se Šatan a dění na pekingské ledě mu dalo za pravdu.

Slováci od úvodu dominovali, na výběru Tre kronor zanechalo stopy páteční smolné semifinále s Rusy. Ztratili ho až po nájezdech, na regeneraci měli necelých 21 hodin a motivaci hledali o poznání složitěji než Slováci.

„Měl jsem za to, že pokud vyhrajeme, bude to drama do poslední vteřiny. Jenže my sehráli nejlepší zápas na turnaji. Přestříleli jsme silného soupeře, nepustili ho do velkých šancí," lebedil si Šatan po nakonec jednoznačném triumfu 4:0 svěřenců kanadského kouče Ramsayho.

Po triumfu, pod nímž je podepsaný velmi mladý tým. Vždyť hned u tří hráčů začíná ročník narození dvojkou. Šest bronzových medailistů je pak mladší třiadvaceti let.

„Jsem na naše mladé mužstvo pyšný. Stejně tak na to, že jsme se do Pekingu dostali jako kvalifikanti. Ještě loni v posledním zápase kvalifikace jsme nevěděli, jestli budeme hrát na olympiádě. Tenhle úspěch má hodnotu pro fanoušky, hráče a celý slovenský hokej," míní vítěz Stanley Cupu s Pittsburghem z roku 2009.

Olympijský bronz podle Šatana minimálně zvýší zájem o hokej na Slovensku. „Přinese nové mladé hráče a trošku víc pozornosti do celého našeho sportu. Hokej dokáže sjednotit Slovensko. Věřím, že lidé doma si tuhle chvíli užijí," říká Šatan.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Slovenští hokejisté získali bronzové medaile.

A hlavně doufá, že slovenský hokej získá větší kredit ve světě. „Máme dva mladíky, kteří na svůj věk mají úžasné schopnosti (se sedmi góly 17letý nejlepší střelec olympiády Juraj Slafkovský a před pár dny 18letý obránce Šimon Nemec). Věřím, že se to ukáže na letošním draftu NHL, který bude nejúspěšnější pro Slovensko za posledních deset let. Věřím, že tenhle úspěch nastartuje slovenský hokej. Že je to start nové generace a nových hráčů, kteří v budoucnu dosáhnou ještě dalších úspěchů a medailí," přeje si Šatan.

Slovákům předával medaile Petr Bříza: Bylo to trochu symbolické. Slovenským hokejistům předával bronzové medaile viceprezident Mezinárodní hokejové federace Petr Bříza. Bývalý vynikající brankář získal právě bronz na ZOH 1992 v Albertville, Tedy na olympiádě, kdy hokejisty Československa reprezentovali i Slováci Jaromír Dragan (brankář), Róbert Švehla (obránce) a Peter Veselovský (útočník). Teď už se Slováci dočkali historického samostatného cenného kovu.

Reklama

Související témata: