Hlavní obsah

Švýcarsko byl favorit, už dávno nejsme hokejová velmoc, přiznal otevřeně Hrubec

Věřili, že budou týmem, který zlomí mizernou bilanci českého hokeje z poslední dekády. Sen se ale nesplnil a mužstvo trenéra Filipa Pešána po osmifinálovém vyřazení veze z Pekingu nejhorší olympijský výsledek v historii. „Musíme si nalít čistého vína,“ nebral si servítky gólman Šimon Hrubec.

Sestřih gólů v osmifinálovém zápase Česko - Švýcarsko.Video: Eurosport

 
Článek

Peking (od našeho zpravodaje) - Češi přitom nezačali špatně a za aktivitu byli po deseti minutách odměněni vedoucí brankou.

„Začali jsme výborně, šel nám přechod do útočného pásma," hodnotil Hrubec momenty, kdy byl český tým na koni. Ještě v první třetině ale přišel šokující obrat. „Vyrovnají a my si je hned necháme ujet dva na jednoho. Nevím, co na to říct. Ještě víc mě ale mrzí, že jsme upustili od našeho plánu. Přijde mi, že jsme se sesypali. Začali jsme to po sobě házet. Chyběla nám lehkost," mrzelo českou jedničku.

Foto: Bruce Bennett, Reuters

Šimon Hrubec dostává gól v utkání proti Švýcarsku

Češi už v zápase ve skupině dokázali Švýcarům vstřelit jen jeden gól ze hry a stejně v osmifinále bylo dobývání soupeřovy branky neřešitelným rébusem. „Dostali jsme se do šancí, ale nenapadalo nám to tam. Švýcaři hráli dobře, obětavě, všechno blokovali," přemítal Hrubec s krčením ramen.

Vyřazení český tým odsoudilo k devátému místu, historicky nejhoršímu umístění na olympijských hrách. „Už dávno nejsme hokejová velmoc, jakou jsme bývali před deseti lety," říkal otevřeně Hrubec. „Zlatá generace už je pryč. My musíme být pokornější. Samozřejmě mít v hlavě, že chceme vyhrávat, ale už nepatříme k favoritům. Dřívější úspěchy nároďáku nás formovaly, díky nim jsme začínali hrát hokej. Ale teď si musíme nalít čistého vína," prohlásil.

Pešánovu partu přitom v Pekingu při neúčasti hráčů z NHL charakterizoval příkladný týmový duch i víra, že turnaj může skončit kýžený úspěchem. „Věřili jsme tomu. Jenže každý sem přivezl nejsilnější tým, jaký mohl dát dohromady. Švýcaři měli skvělý tým a byla jenom otázka času, kdy se rozehrají. A fakt, že skončili poslední ve skupině, nic neznamenal. Myslím, že dnes byli favoritem oni," dodal Hrubec.

Reklama

Související témata: