Hlavní obsah

Útok na medaili? To od Pešána neuslyšíte. O gólmanovi i prvním útoku už má jasno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože řada českých hokejistů i asistent trenéra Straka veřejně vyhlásili, že si do Pekingu přijeli pro medaili, od hlavního kouče Filipa Pešána taková slova nahlas neuslyšíte.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Filip Pešán během tréninku národního týmu v Pekingu.

Článek

Proč? Z pokory?

Je jasné, že mým vnitřním cílem je taky medaile. Zatím ale nekoukám dál než na středeční první zápas s Dánskem. Vím, že to zní jako klišé, ale tak to prostě je. O dalším postupném cíli se můžeme bavit pak a už dopředu můžu říct, že to budou Švýcaři.

Už máte jasno, koho proti Dánům pošlete do brány?

Jasno mám, ale situace je tak specifická, že ještě ani gólmani neví, kdo chytat bude. Minimálně do úterka musím počkat, jestli bude všechno v pořádku.

Co vás vedlo k sestavení prvního útoku s Krejčím uprostřed a Hykou se Sedlákem na křídlech?

David je hodně kreativní hráč, zakládá si útoky spolu s beky. Tomáš s Lukášem spolu hrají v Čeljabinsku, velmi dobře bruslí a mohli by lajně dodat rychlost po křídlech. Doufám, že Lukáš navíc bude jedním z našich střelců.

Proč jste kapitánem určil Červenku?

Roman je z našich hráčů nejzkušenější. Má nejvíc startů v národním týmu, tři olympijské hry. Volba byla jasná. Na druhou stranu musím říct, že tým je plný kapitánů a je opravdu jedno, kdo ta písmena na dresu má. Myslím, že kluci ví, o co tady hrají. Mají takovou zkušenost a chuť, že tohle byla jen kosmetická úprava lídrovství. Kabina je lídrů plná.

S Červenkou jste se přitom neznal a před olympiádou za ním vyrazil do Švýcarska...

Ano, znám ho hlavně z televize a ptal jsem se na něj spousty lidí. Můj rozhovor s ním a dva dny strávené ve Švýcarsku mě ale ubezpečily, že on je pravý kapitán tohoto týmu.

Navzdory tomu, že v kádru máte třeba Krejčího a Kováře?

Já bych to céčko opravdu nepřeceňoval. Měli jsme pár kandidátů, sedli jsme si s nimi a rozhodli se. Roman sice není tím nejhlasitějším hráčem, ale o tom to není. Za mě je fantastický člověk a sportovec, který se o sebe příkladně stará. Profík každým coulem. I ty dny, které jsem s ním strávil ve Švýcarsku, toho byly důkazem. Strava, péče mimo led... Opravdu může být vzorem pro všechny mladé hráče.

Už se těšíte, až turnaj začne?

Moc. Kluci několik týdnů nehráli, takže na jejich hokejkách možná bude lehká nervozita. Doufám, že do zápasu dobře vstoupíme a nervozitu sklepeme.

Jak je na tom vůbec útočník Špaček, který kvůli covidu stále nemůže odletět z Prahy?

Poslední test měl sice negativní, ale musí jich mít několik v řadě, což bohužel napovídá tomu, že na něj asi čekat nebudeme. Finální rozhodnutí učiníme brzy. Aspoň že asistent trenéra Špaček už je na cestě za námi.

Vstáváte každé ráno s obavami, aby se v týmu neobjevil někdo pozitivní?

Není to nic příjemného. V podstatě se daleko více řeší covid, než sport jako takový. Musíme projít celým martýriem dotazníků, testů a telefonátů. Teprve potom se dostaneme k hokeji.

Spojení být pozitivní teď nabralo úplně jiný význam, že?

Chceme být co nejvíc negativní a zároveň být pozitivní. Snad si to významově poskládáme správně.

Turnaj ještě ani nezačal a vy už trochu ztrácíte hlas. Nebo se mi to jen zdá?

Chodíme z tepla, z extrémně vytopeného hotelového pokoje ve vesnici. Mluvím normálně, ale když párkrát zařvu, je to znát.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.