Hlavní obsah

Česko - Švýcarsko 2:1 SNHokejisté vydřeli první výhru. Nájezdy rozhodli Krejčí a skvěle chytající Hrubec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Čekání na první výhru národního týmu v této sezoně končí. Čeští hokejisté ještě nikdy na olympiádě neprohráli nájezdovou koncovku a úspěšnost v této činnosti potvrdili i na závěr vyrovnaného souboje se Švýcarskem. Pod pekingskou výhru 2:1 po nájezdech se podepsal nejen jediný úspěšný exekutor David Krejčí, ale především skvěle chytající Šimon Hrubec, jenž měl pětadvacet úspěšných zásahů a navrch chytil všech pět pokusů soupeře.

Foto: David W Cerny, Reuters

Čeští hokejisté oslavují výhru nad Švýcarskem.

Článek
Fotogalerie

Češi s jen mírně pozměněnou sestavou vstoupili do utkání velmi aktivně a už ve čtvrté minutě vedli. Smejkal, nový muž po boku bratří Zohornových, byl na brankovišti správně důrazný a po střele Kloka napálil puk do brusle Webera, od níž se malý kousek černé gumy odrazil do švýcarské brány.

„Myslím, že jsme o malý krůček byli lepší. Na tom malém ledě rozhoduje, kdo má drajv do branky. Ze začátku jsem byl trochu nervózní, ale když dáte hned při druhém střídání gól, je to docela uklidňující," uvedl v rozhovoru pro Českou televizi střelec první branky.

Foto: David W Cerny, Reuters

Jiří Smejkal dává proti Švýcarům šťatsný gól.

Poměr střel zněl 8:0, když se soupeř po dlouhé době dostal do útočného pásma a hned si tam vynutili faul. V přesilovce se o vyrovnaní postaral nadvakrát střílející Haas a tím se soupeř nastartoval.

Foto: Harry How, Reuters

Českého gólmana Šimona Hrubce překonává Švýcar Gaetan Haas.

Postupně na ledě převládly taktické šachy, nikdo nechtěl moc otevřít obranu. Efekt ani na jedné straně nepřinesla ani hra v početní výhodě. „Švýcaři dobře bránili prostor před vlastním gólmanem, chtělo to ještě víc se tlačit do branky. Bohužel nepomohli jsme si ani přesilovkou," mrzelo útočníka Michala Řepíka.

V závěru druhé části ale měl výbornou šanci Ambühl, z levého kruhu však nepřekonal jistého Hrubce. Pak převládla znovu opatrnost. Dramatické byly až poslední tři minuty základní hrací doby. Krejčí našel dobrou přihrávkou Sedláka, jenž vypálil do betonu Genoniho, následně Hyka neproměnil dorážku před prázdnou švýcarskou brankou.

Hned při dalším střídání Alatalo udělal hrubku, čímž Řepík mohl táhnout brejk dva na jednoho na pravé straně, ale při snaze o zakončení zápěstím mu sjel kotouč z hokejky. Z kontru pádil Moser sám na Hrubce, ani vracející se Jeřábek nezabránil střele bekhendem, ale český gólman uchránil zisk alespoň jednoho bodu.

O ten bonusový se hrálo pětiminutové nastavení ve formátu tři na tři, nejblíž rozhodnutí byl Corvi, ale nakonec vítěze určovaly až samostatné nájezdy. Při nich úvodní švýcarský exekutor Ambühl neuspěl, naopak Krejčího střela se ujala.

Foto: Annegret Hilse, Reuters

David Krejčí dává vítězný nájezd proti Švýcarům.

Ani pak nevadilo, že na české straně už pak marně zkoušeli zakončit Sedlák, Kovář a Řepík. Hrubec totiž vychytal i Andrighetta, Corviho, Bertschyho, Haase. „Všichni volili podobný způsob zakončení. Jsme moc rádi, že se povedlo prolomit od šampionátu v Rize trvající sérii osmi porážek," řekl český gólman bezprostředně po utkání.

Závěrečné utkání v první fázi turnaje čeká národní tým už v sobotu, kdy se ve 14.10 h střetne s neporaženými Rusy. Sborná obhajující zlato z Pchjongčchangu ještě neinkasovala ani gól a už nyní má zaručený přímý postup do středečního čtvrtfinále. Zatímco české mužstvo se nevyhne kvalifikačnímu zápasu o den dřív.

XXIV. zimní olympijské hry v Pekingu:
Hokej - muži:
Skupina B:
ČR - Švýcarsko 2:1 po sam. nájezdech (1:1, 0:0, 0:0 - 0:0)
Branky a nahrávky: 5. Smejkal (Klok, H. Zohorna) , rozhodující nájezd Krejčí - 9. G. Haas (Andrighetto). Rozhodčí: Ansons (Lot.), Bruggemann (USA) - Lazarev (Rus.), McCrank (Kan.). Vyloučení: 5:2. Využití: 0:1. Diváci: 834.
ČR: Hrubec - Mozík, Šulák, Kundrátek, Jeřábek, Klok, Knot - Hyka, Krejčí, Sedlák - M. Stránský, Jan Kovář, Červenka - Řepík, Sobotka, Lenc - Smejkal, T. Zohorna, H. Zohorna - od 25. navíc Frolík. Trenér: Filip Pešán.
Švýcarsko: Genoni - Diaz, Mirco Müller, Frick, Untersander, Y. Weber, Loeffel, Alatalo, Fora - Ambühl, Corvi, Hofmann - D. Hollenstein, G. Haas, Andrighetto - F. Herzog, Bertschy, Vermin - S. Moser, Thürkauf, Mottet. Trenér: Patrick Fischer.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články