Hlavní obsah

Česká televize dala biatlonu přednost před hokejem, jehož přenos na webu kolaboval

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Diváci, kteří chtěli sledovat na obrazovkách živě hokejový zápas Česko - Švýcarsko na olympijském turnaji v Pekingu, měli často smůlu. Česká televize upřednostnila přenos ze sprintu biatlonistek a od 13. minuty utkání přešla s vysíláním na web, který byl ale pro spoustu zájemců často nedostupný.

Foto: David W Cerny, Reuters

Radost českých hokejistů z gólu proti Švýcarsku.

Článek

Přes opakovanou snahu o aktualizaci webové stránky se načetla pouze omluva s nápisem Ne všichni hrají fér. „Česká televize právě teď čelí vskutku masivnímu kybernetickému útoku. Děláme, co můžeme, ale prosíme o shovívavost. Doporučujeme se ke sledování sportovních událostí připojovat několik minut před jejich začátkem, kdy je síť méně zatížená," mohli si přečíst naštvaní fanoušci místo hokeje.

Řada příznivců ale byla překvapená, že televize dala v programu přednost biatlonu. A když se chtěla přihlásit na internetové vysílání, měla smůlu. Podobně jako hokejista Patrik Eliáš, jenž v pořadu Ledový Peking přiznal: "Divil jsem se tomu a samozřejmě člověka napadne, že je smutné, když dá televize přednost jinému sportu před hokejem či fotbalem. A to nechci negovat biatlon, protože jsem jeho fanoušek. Je to smutné a doufám, že už se to nestane. Ale jediné, čím si to zasloužíme je výsledky."

Základem problému je to, že Česká televize vlastní pro vysílání zimních olympijských her pouze sublicenci, což ji umožňuje nabízet obraz z Pekingu pouze na jednom programu a nedovoluje v přímém přenosu přeskakovat.

Práva na vysílání olympiád na evropském kontinentu má společnost Discovery Communications, která vlastní Eurosport. Částkou 1,3 miliardy eur (téměř 35 miliard korun) přeplatila Evropskou vysílací unii, jež sdružuje veřejnoprávní média. „Je tam hodně omezení, jsme v dost nepříjemné situaci a vždycky bude nějaký divák nespokojený," připustil šéfkomentátor Robert Záruba.

Když se sejdou ve stejný čas v Pekingu dvě disciplíny zajímavé pro fanoušky, jako byl v pátečním dopoledni biatlon a hokej, musí držitel sublicence zvolit jednu variantu. A u ní taky zůstat. V pátek dostal přednost biatlon vykazující obecně větší sledovanost. Pod tlakem fanoušků se ale ihned po skončení biatlonového závodu ČT přesunula na hokej a oproti původnímu plánu s celkovým záznamem od 11.20 h, se rozhodla začít vysílat třetí třetinu souboje Česka se Švýcarskem živě.

Reklama