Hlavní obsah

Jste monstrum, vzkazují fanoušci trenérce ruských krasobruslařek

Radost z vítězství i smutek z prohry ke sportu patří. Obrázky ruských krasobruslařek, které ale obletěly svět po skončení olympijské soutěže, vzbudily vlnu pohoršení. Čerstvá majitelka zlata Anna Ščerbakovová místo divokého křepčení po životním úspěchu sedí osamělá a v tváři má nečitelný výraz, stříbrná Alexandra Trusovová hystericky křičí, že už nikdy nebude bruslit, a emoční kolaps teprve 15leté Kamily Valijevové byl jen logickým vyústěním týden stupňovaného tlaku po oznámení pozitivního dopingového nálezu mladičké Rusky.

Foto: @voidyss, Twitter

Zhroucené ruské krasobruslařky.

Článek

Peking (od našeho zpravodaje) - Ty tři mají dva společné jmenovatele. Jednak jsou věkem ještě teenagerky, a také všechny připravuje trenérka Eteri Tutberidzeová. A právě na kontroverzní postavu, jíž sice charakterizují úspěchy, ale také dost nekonvenční metody v sovětském stylu, se snáší po publikování záběrů natočených bezprostředně po soutěži vlna kritiky.

Když zlomená Valijevová po pokažené volné jízdě opouštěla ledovou plochu, u mantinelu čekající trenérka na ni bez obalu spustila: „Proč jsi to vypustila? Vysvětli mi, proč? Proč jsi přestala bojovat? Po axelu jsi to vypustila! Proč?" syčela nespokojeně přes roušku Tutberidzeová. „Tahle dáma je monstrum," zazněl jeden z komentářů na twitteru.

A kritika cílí hlavně na fakt, že ústředním bodem všeho jsou v zásadě děti. „15, 17, 17. Psychicky zdevastované a fyzicky zneužité nezodpovědnými dospělými, kteří jejich těla i duše hodí bez uzardění do mlýnku na maso. Hanba všem, kteří tohle dopustí," neberou si servítky fanoušci, ale ani odborníci. „Nemohu to sledovat. Všechny vypadají zničeně. Ukazuje to, že tyhle děti jsou tlačeny do pozice, která je pro ně nezdravá a zhoubná. Je mi špatně od žaludku. Je to chvíle, kdy si musíte říct - chudák dítě. Nikdy ji neměli dostat do této pozice," uvedla na twitteru bývalá vicemistryně světa Ashley Wagnerová.

Reklama

Související témata: