Hlavní obsah

Krčmář si poslední ranou odstřelil elitní šestku, na chyby při stojce doplatil i Karlík

Aktualizováno

Všichni čtyři čeští biatlonisté se z olympijského závodu na 10 km kvalifikovali do nedělní stíhačky. Nejlépe z nich dopadl obhájce stříbra na této trati Michal Krčmář, jenž si ale poslední ranou mimo terč odstřelil umístění v elitní šestce. Nakonec obsadil šestnácté místo.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Český biatlonista Michal Krčmář v cíli sprintu.

Článek

Další z reprezentantů Mikuláš Karlík měl i sprint skvělé rozjetý, ale znovu jako na dvacítce chyboval třikrát při stojce a přes výborný běžecký čas obsadil až 28. místo. Zlato získal 28letý Nor Johannes Thingnes Boe, kterého na stupně vítězů vedle Francouze Quentina Fillona Mailleta doprovodil i jeho o pět let starší bratr Tarjei.

Krčmář odstřílel položku vleže bez chyby a střelnici opouštěl se ztrátou půl minuty na lídra závodu, jímž byl hned od začátku J. Boe. Z celkového pohledu český biatlonista v té chvíli atakoval umístění v první patnáctce. Stojku se pak snažil odstřílet v rychlém tempu a čtyři rány našly cíl, ale poslední minula terč.

Foto: Kim Hong-ji, Reuters

Norský biatlonista Johannes Thingnes Bö v cíli sprintu na OH v Pekingu.

Nebýt toho, že Krčmář musel objet 150 metrů na trestném kole, mohl myslet na elitní šestku. „Naštval jsem hodně sám sebe při závodě na 20 km, kdy jsem vůbec nedělal biatlonové věci. To se mi povedlo napravit. Sice jsem měl stejné číslo 36 jako při stříbru v Pchjongčchangu, ale nervozitu z toho jsem setřásl. Až na tu poslední ránu se mi závod docela povedl, i když v posledním kole jsem polykal andělíčky.

Karlík začal velmi rychlým během, k tomu přidal nulu ze stojky a před druhou zastávkou na střelnici mohl pomýšlet na desítku. Jenže podobně jako v závodě na 20 km udělal na závěrečné položce tři chyby. Na lyžích měl ale celkově sedmý čas, takže i když musel běžet 450 metrů navíc, zajel si své kariérní maximum v podobě 28. místa.

Zbývající dva Češi, Jakub Štvrtecký a Adam Václavík, jenž po prodělaném covidu dorazil do Pekingu se zpožděním teprve před pár dny, byli nakonec šťastni, že se vešli mezi šedesát účastníků nedělního stíhacího závodu.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Biatlonista Mikuláš Karlík v cíli sprintu. Opět si skvěle rozjetý závod pokazil na poslední střelbě.

Přes jednu chybičku vstoje vytěžil maximum z výborného běžeckého výkonu Nor Johannes Thingnes Boe. V cíli měl náskok 25 vteřin na vítěze úterního vytrvalostního závodu Francouze Fillon Mailleta.

Čtvrtý byl na 20 km Rus Cvetkov, jenž dokázal jako jeden z mála odstřílet sprint s nulou, ale na medaili mu to znovu nestačilo. Zaostal necelé dvě vteřiny od bronzového, staršího z norských sourozenců Tarjeie. Střelecké chyby stály lepší umístění oba Švédy, Samuelssona a Ponsiluomy.

Zimní olympijské hry v Pekingu - 10 km biatlonistů
1. J. Boe (Norsko) 24:00,4 (1)
2. Fillon Maillet (Francie) +25,5 (1)
3. T. Boe (Norsko) +38,9 (1)
4. Cvetkov (ROC/Rusko) +40,6 (0)
5. Samuelsson (Švédsko) +52,0 (1)
6. Ponsiluoma (Švédsko) +53,6 (2)
7. Lägreid (Norsko) +1:02,3 (2)
8. Doll (Německo) +1:05,0 (1)
9. Jacquelin (Francie) +1:05,9 (2)
10. Smolskij (Bělorusko) +1:12,5 (1)
------
16. Krčmář (ČR) +1:22,0 (1)
28. Karlík (ČR) +1:48,4 (3)
58. Štvrtecký (ČR) +2:47,9 (3)
59. Václavík (ČR) +2:49,8 (3)

Reklama

Související témata: