Hlavní obsah

Ledecká jela brutálně. Ale co ostatní favoritky? To byla šílená brzda, říká expertka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Málem se dočkala další medaile, jenže nakonec Ester Ledecká skončila v olympijském kombinačním závodě na nepopulárním čtvrtém místě. „Je to krásný výsledek. Myslím, že Ester může být spokojená,“ hodnotila ve studiu Sport.cz Ledový Peking výkon a výsledek Ledecké bývalá reprezentantka Kateřina Pauláthová.

Čekala jsem, že Ester na tom bude v kombinaci dobře, přiznala ve studiu Kateřina PauláthováVideo: Sport.cz

 
Článek

Česká obojživelnice nakonec v kombinaci dosáhla na olympijských svazích v Číně na nejlepší výsledek.

„Čekala jsem, že na tom bude Ester dobře, protože i po těch výpadcích, jaký postihl Shiffrinovou, která na tom není psychicky dobře, a informaci, že Petra Vlhová nebude startovat, jsem čekala, že ta nejlepší pětka padne. A to, že je nakonec čtvrtá, je sice trochu hořkosladké, ale zároveň je to krásný výsledek," chválila Pauláthová.

Ledový Peking - 15. díl nového pořadu Sport.czVideo: Sport.cz

Nicméně poukázala na chybku, které se česká hvězda dopustila už ve sjezdu, po němž figurovala na průběžné druhé příčce.

„Ve sjezdu se jí to bohužel úplně nepodařilo. Zaváhala někde ve třetí nebo čtvrté brance, trochu si tam podjela. Myslím, že ji to probudilo ve smyslu: ´Pozor, je tady zase sjezd. A není to sranda.´ Potom ale jela úplně neskutečnou jízdu. Vyvarovala se té chyby, co udělala ve sjezdu speciál. Jela krásnou, brutální jízdu, jak říkáme my lyžaři," pokračovala bývalá reprezentantka.

Na chybku ze sjezdu upozornila i šéftrenérka Eva Kurfürstová, podle níž stála Ledeckou ztrátu kolem půl vteřiny.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Rakouská lyžařka Christine Scheyerová předvedla v kombinačním sjezdu parádní výkon, byla o jednu setinu sekundy rychlejší než Ester Ledecká.

Pauláthová má ale za to, že i kdyby se tohoto zaváhání vyvarovala, na medaili by to stejně nejspíš nestačilo.

„Ta půl vteřina tam třeba mohla být, ale ve finále ztratila osm desetin na třetí místo po slalomu, takže ... To už jsou potom spíš spekulace. Dopadlo to takhle a myslím, že může být strašně spokojená," vracela se ke kombinačnímu sjezdu expertka ve studiu.

Tu překvapilo, jak špičkové závodnice pojaly: „Když jsem viděla jízdu Federiky Brignoneové, tak jsem si říkala: ´Tybrďo, pohni, nebo ti to normálně uteče.´ Federica je skvělá slalomářka, ale viděla jsem u ní, stejně jako u Wendy Holdenerové, že jede se šílenou brzdou. Fakt jely hodně na jistotu, cítily, že medaile visí ve vzduchu. Měly pak velký respekt, aby z toho náhodou taky nevypadly."

Jako výjimku pochválila vítěznou Michelle Gisinovovou, která se podle ní zdravě naštvala a do slalomové jízdy se obula naplno.

Sama Ledecká se nijak netají tím, že slalom jezdí opravdu zcela výjimečně. Po kombinačním sjezdu dokonce prohodila s nadsázkou směrem k novinářům. „Klucí, sorry, musím se jít naučit slalom."

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Ester Ledecká na trati slalomu v olympijském kombinačním závodě.

I tak se ale dokázal přiblížit na dosah olympijské medaili a logicky se tak nabízí otázka, zda by nemohla na slalomářských dovednostech ještě zapracovat. Byť se spekuluje o tom, že kombinace na vrcholných akcích možná zmizí v propadlišti dějin.

„Nevím kolik má Ester ještě času na trénink (slalomu). Já byla ráda, že jsem sjela dvě disciplíny dobře a už tak jsem toho měla až až. Ale nikdo neví, kde hranice Ester jsou. Doufám, že to bude stále posouvat, i když si říkáme, jestli je to ještě vůbec možné," smála se Pauláthová.

Reklama