Hlavní obsah

Manévry v Ruzyni. Sáblíková, Davidová a spol. si pořádně oddechli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nevídané manévry zažívalo pražské Letiště Václava Havla. Odlet největší části české výpravy na olympiádu v Pekingu provázela přísná opatření, aby účastníci her minimalizovali riziko nákazy koronavirem. První úleva pro ně přišla už před odletem, všech 69 sportovců na palubě mělo negativní test.

Čeští sportovci dnes vyrazili směr Peking. Při cestě platí přísná opatření. Video: Sport.cz

 
Článek

Krátce před 20. hodinou nabraly směr Čína i hvězdy výpravy Martina Sáblíková, Markéta Davidová či Michal Krčmář, spolu s nimi další rychlobruslařky a biatlonisté, krasobruslaři, bobisté, sáňkaři, běžci na lyžích, skeletonistka Anna Fernstädtová, manželé Paulovi reprezentující v curlingu, kompletní reprezentace hokejistek a sedmička hokejistů i s trenérem Filipem Pešánem.

Právě jeho tým musel po pozitivních testech upravovat plány, kvůli nákaze neodletěli ani hokejistka Natálie Mlýnková a biatlonista Adam Václavík. Sportovci absolvovali testy na covid-19 nařízené od organizátorů v pondělí a úterý, poslední do síta přidal Český olympijský výbor ještě v den cesty do Pekingu, aby se neopakoval letní průšvih z cesty do Tokia.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Biatlonista Michal Krčmář před odletem na ZOH 2022 do Pekingu.

Nechvalně proslulý speciál na loňské letní hry odlétal z vojenského letiště v Kbelích, kde měli sportovci celou halu pro sebe, z Ruzyně se odlétalo za plného provozu.

Olympionici se okolo 16. hodiny začali scházet na terminálu 1 ve vyhrazené části odbavovacího prostoru včetně vlastních toalet, Sáblíková či Fernstädtová přišly VIP vchodem. Odlet proběhl bez rozhovorů s médii, sportovci dostali seznam pokynů:

Žádné podávání rukou ani společné focení, zůstávejte pohromadě v rámci svých sportů, nepřesouvejte se po letadle, po čtyřech hodinách měňte respirátory.

Trénink ženské hokejové reprezentace před odletem do PekinguVideo: Sport.cz

„Když to porovnám s hrami ve Vancouveru nebo v Soči, atmosféra byla samozřejmě jiná. Sportovci byli ostražití, snažili se dodržovat všechna opatření, ale atmosféra těšení se a očekávání zůstala, alespoň co se dalo vidět přes roušky,“ popisoval Alexandr Kliment z Českého olympijského výboru.

Airbus 330 s kapacitou 260 pasažérů byl zaplněn sportovci a realizačními týmy jen z půlky, aby mezi nimi zůstaly volné řady, jídlo bylo distribuováno po skupinkách.

Účastníci her budou podstupovat každý den testy i v Pekingu, první hned po přistání plánovaném na 12.15 místního času (5.15 SEČ). Pak se přesunou do tří olympijských vesnic, které byly ve čtvrtek otevřeny.

Další čeští olympionici, kterých je aktuálně 114, se budou přesouvat v dalších dnech. V plánu je zatím osm letů, což se může ještě měnit, obhájkyně dvou zlatých medailí Ester Ledecká by měla cestovat v pondělí. „Režim při odletu bude stejný, aby byli co nejméně v kontaktu s ostatními lidmi, i když poletí linkou,“ doplnil Kliment.

Reklama