Hlavní obsah

Měsíc a půl nesměl vylézt z postele. Teď chce český sjezdař opět do elitní desítky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sjezdové lyžování má samo o sobě dost nástrah, jenže český lyžař Jan Zabystřan si těžké zranění na podzim přivodil mimo sjezdovky. Na kole dopadl zády na kámen, nalomil si výběžek obratle a záda potřebovala dlouhý klid. „Měsíc a půl jsem nevylezl z postele, musel jsem jim dát úplný pohov,“ popisuje Zabystřan hodně nešťastný start olympijské sezony.

Foto: Robert F. Bukaty, ČTK/AP

Jan Zabystřan během tréninku na olympijské sjezdovce.

Článek

Peking (od našeho zpravodaje) - Na lyže se vracel velmi pozvolna. „Nejdřív jsem musel získat fyzičku, bez ní by lyžování nešlo," popisuje. Na lyže se postavil po dvou a půl měsících v Itálii nedaleko dějišti příštích olympijských her v Cortině d´Ampezzo.

Tak dlouhý tréninkový výpadek ani nešlo dohnat, ale pro Zabystřana je podstatné, že se záda dala do pořádku. „Nemůžu tolik posilovat s činkami, jak jsem byl zvyklý, ale snažím se to kompenzovat jinými cvičeními a záda mě nebolí," pochvaluje si.

Na startu sezony přišel o zámořské sjezdy. „Slalom a obřák jsme najeli, co se dalo, vytěžili jsme z té situace maximum. Ale ta vyklouzanost v rychlostních závodech chybí," neskrývá.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Český sjezdař Jan Zabystřan při tréninku.

Proto vzal za vděk možností absolvovat v Jen-čchingu dva tréninky sjezdu, i když samotný závod v plánu neměl. „Radši jsem si dal volný den, závodů je strašně moc, shodli jsme se s trenéry, že je lepší si odpočinout," vysvětloval Zabystřan, jenž jinak plánuje kompletní sjezdařský program.

A hlavní pro něj bude kombinace, v níž skončil devátý na loňském mistrovství světa v Cortině d´Ampezzo. Elitní desítka je i jeho olympijským snem. „Určitě na to mám, i když je pro mě trochu nevýhoda, že se jede kombinace se sjezdem, a ne se super-G jako loni," říká.

Ostatně moc dalších příležitostí zajet si disciplínu pro všestranné lyžaře už mít nemusí. „Je možné, že je na olympiádě naposledy, snad by mohla být ještě na mistrovství světa. Já bych byl rád, kdyby ještě pár let vydržela," přiznává.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.