Hlavní obsah

Na olympijském ledě budou znovu hokejoví bratři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zahráli si vedle sebe už na hokejovém mistrovství světa v květnu 2019, o dva roky později oblékli reprezentační dres bok po boku naposledy. Teď mají bratři Zohornovi po více než půlroční pauze v národním týmu před sebou i první společné olympijské vystoupení.

Foto: Český hokej, Jan Beneš

Tomáš Zohorna v dresu národního týmu.

Článek

Starší z bratrů, 34letý centr Tomáš poznal atmosféru pod pěti kruhy už minule v Pchjongčchangu, tam s ním ale nebyl o dva a půl roku mladší Hynek. V Pekingu naváží na bohatou olympijskou tradici hokejové účasti sourozenců, skvělá souhra má být jejich trumfem. „Každý jsme jiný typ hráče, ale ve dvojici jsme ještě silnější," věří Tomáš naladění s bratrem, s nímž po dvouletém působení v Chabarovsku pokračuje od této sezony i v Oskarshamnu.

„Švédská liga je hodně o bruslení, přitom dost silová v osobních soubojích. Hodně věcí se tam učíme za pochodu, museli jsme pozměnit styl i zesílit, ale hokejově nás to určitě posouvá," přiznává Hynek. „V Oskarshamnu hrajeme systém, že po zisku puku se nezakládá útok znovu, ale všechno se hrne hnedka co nejjednodušeji dopředu. Byl jsem i překvapený, kolik velkých hráčů v lize nastupuje a jak dobře se pohybují, takže je to náročné v rozích," naznačuje Tomáš.

Sourozenci na ZOH
Jan a Míla Fleischmannovi (1924)
Vladimír a Oldřich Zábrodští (1948)
Jaroslav a Jiří Holíkovi (1972)
Marian, Peter a Anton Šťastní (1980)
František a Tomáš Kaberleovi (2006)
Milan a Zbyněk Michálkovi (2010, 2014)
Tomáš a Hynek Zohornovi (2022)

Nad olympiádou Zohornovi ale dlouho vůbec nepřemýšleli. „Spíš jsem se těšili, že budeme společně koukat v televizi na hokej s hvězdami NHL. Když ale liga v zámoří účast zrušila, nějaká šance svitla. Ačkoliv jsme s bráchou neodehráli tuto sezonu žádný zápas za národní tým, nejsme úplní nováčci, takže trenéři asi věděli, co od nás čekat," míní Tomáš. „Byl jsem dost překvapený, že jsme se objevili v nominaci oba, ale na druhou stranu společně dokážeme na ledě určitě víc než každý sám. Snad i proto nás trenér takhle vzal," uvažuje Hynek.

Oba si rodinné hokejové vazby váží. „Hrajeme spolu už delší dobu a pořád je co vylepšovat, ale s bráchou na křídle mám jistotu, že o sobě víme, kde se jeden i druhý na ledě pohybuje," líčí starší z bratrů. „Je super mít u sebe Tomáše, s kterým si rozumím jak na ledě, tak mimo něj," naznačuje Hynek, jehož baví poznávat odlišnou kulturu. „Ze švédštiny jsem pochytil jen pár slovíček. Úžasné ale je, že celé městečko žije hokejem," vykládá mladší sourozenec.

Tomášovi je jasné, že zimní olympiáda v čase pandemie bude úplně jiná než před čtyřmi roky. „V Koreji to byl pro mě neuvěřitelný zážitek. Jako malý jsem olympijské hry vždycky sledoval v televizi a najednou jsem byl jejich součástí," líčí. Hynek v tomto směru od bratra ani moc nevyzvídal. „Letošní zkušenost bude asi dost odlišná. Musíme počítat v Číně se spoustou restrikcí, spojených i s neustálým testováním a čekáním, jestli vyjdete negativní," připouští.

Napětí doby Zohornovi registrovali hned, když se po více než půl roce dostali domů. „Ve Švédsku jsou pravidla o dost liberálnější, masky se tam vesměs nenosí a obecně se covid tolik neřeší," říká Hynek. Tomášovi je líto, že atmosféru ZOH v Číně poznamenají i divácká omezení. „Je to smutné, vždyť olympiády se dělají pro fanoušky. Přesto věřím, že ve vesnici se čeští sportovci dokáží znovu podporovat navzájem, to určitě bude fajn," míní.

Na dálku bude Zohornovým držet palce i nejmladší ze sourozenců Radim, který se po debutu v NHL snaží usadit v sestavě Pittsburghu. „Trochu nám samozřejmě závidí, protože by bylo úplně boží, kdyby tady s námi byl i on. Ale na druhou stranu si plní svůj veliký sen, tíjm, že v zámoří bojuje své místo na výsluní," usoudil Tomáš.

Reklama