Hlavní obsah

Oba Špačkové zatím do Pekingu neodletí. Otazník visí nad brankáři

S hokejisty ve středu ráno neodletí do olympijského Pekingu nejen útočník Michael Špaček, ale ani jeho jmenovec, asistent trenéra Jaroslav Špaček. „Oba jsou odděleni od týmu a hodnoty jejich testů zatím neumožňují cestu do Číny,“ sdělil mluvčí reprezentace Zdeněk Zikmund.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český útočník Michael Špaček během utkání proti Švédsku.

Článek

Nejistá je také situace brankářů Šimona Hrubce a Patrika Bartošáka, kteří si na svůj odlet do Pekingu možná budou muset taktéž chvíli počkat. „U nich záleží, jestli projdou předodletovým testováním. Co vím, tak oba covidové onemocnění prodělali, jen mají ještě hraniční výsledky. Pokud by nemohli letět ve středu, tak u nich je šance na odlet některý z nejbližších dnů. Alespoň tomu nasvědčují naše předchozí zkušenosti s těmi hraničními hodnotami," přiblížil Zikmund.

Ohledně obou Špačků je situace závažnější. „U nich hodně záleží na tom, do jakých hodnot se v příštích dnech budou výsledky jejich testů vyvíjet," míní manažer Jan Černý. S blížícím se začátkem turnaje se zkracuje lhůta, kdy je třeba se rozhodnout, protože se na hráče i trenéra vztahuje požadavek několika po sobě následujících negativních testů. „Co vím, tak zatím ale nebyl stanoven nějaký hraniční termín, do kdy je třeba rozhodnout definitivně," oznámil mluvčí.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér české reprezentace Filip Pešán a asistent Jaroslav Špaček během utkání.

Přímo v Pekingu je zatím z gólmanů jen Roman Will a spolu s ním dalších devět hráčů ze soupisky a také náhradník Tomášek. Z trenérů je v dějišti ZOH kouč Filip Pešán. Tréninky v Praze od pátku vedl jeho asistent Martin Straka, na led s ním chodil generální manažer Petr Nedvěd. S národním týmem se v úterý vedle čtyř krajánků ze švýcarské ligy už připravovali v Praze i legionáři ze Švédska Tomáš a Hynek Zohornovi, i ve finské lize působící Jiří Smejkal a člen tzv. taxi squadu, obránce Jan Ščotka. Z extraligy se už zapojili třinečtí beci David Musil a Tomáš Kundrátek. Další hokejisté z domácí nejvyšší soutěže se připojí dnes před půlnocí.

„David Krejčí hraje v Plzni, hned po zápase by se tam měl podrobit testu, má zajištěné auto, které ho doveze rychle námi na hotel," přibližuje Zikmund. Spartu čeká domácí zápas s Pardubicemi až od 19:00 h a po něm se Vladimir Sobotka i Michal Řepík také budou hlásit u české reprezentace. Spolu s nimi i pardubický Matěj Blümel, který figuruje mezi náhradníky.

Druhá část národního týmu vyráží do Pekingu ve středu brzy ráno po šesté hodině dvěma různými lety, přes Paříž a přes Amsterdam. „Jsem určitě trochu nervózní. Teď mi zbývá poslední negativní test, co potřebuju. Do té doby se držím trošičku zpátky, ale když to vyjde, bude to určitě splněný sen a moc se na to těším," vyjádřil Smejkal smíšené pocity natěšení a nejistoty hráčů, kteří mají na ZOH odcestovat.

Reklama

Související témata: