Hlavní obsah

Náhradníky pro ZOH v hokejové reprezentaci jsou Ščotka, Tomášek a Blümel

Náhradníky české hokejové reprezentace pro olympijský turnaj v Pekingu jmenovali generální manažer Petr Nedvěd a hlavní trenér týmu Filip Pešán obránce finského Jyväskylä Jana Ščotku a útočníky Davida Tomáška z Chabarovsku a pardubického Matěje Blümela.

Trénink hokejové reprezentace před odletem do PekinguVideo: Sport.cz

 
Článek

„Všichni tři kluci měli zájem jet i jako náhradníci, s manažery klubů to bylo úplně stejné. I když Ščotka, Tomášek a Blümel budou jen náhradníci, žádný z manažerů jejich klubů jim do toho nechtěl házet vidle, a naopak je podpořili," prohlásil Nedvěd.

Zatímco Tomášek už se k národnímu týmu připojil a spolu s dalšími deseti hráči z KHL absolvoval středeční trénink v pražské O2 areně, Ščotka s Blümlem dorazí až později a do Pekingu by měli odletět s druhou částí národního týmu 2. února.

Zatímco pro Tomáška (v reprezentaci odehrál 34 zápasů a vstřelil devět gólů) se Ščotkou (12/0) by olympijské hry, pokud by se nakonec dostali na soupisku, byly prvním velkým turnajem v kariéře, Blümel (21/6) již startoval na loňském mistrovství světa v Rize.

Mezinárodní hokejová federace IIHF umožnila hokejovým reprezentacím donominovat až šest náhradníků (pět hráčů do pole a jednoho brankáře), kteří budou připraveni zasáhnout do hry v případě nákazy koronavirem v mužstvu či zranění. Česká reprezentace ale sáhla jen po trojici hráčů.

Dodatečně nominovaní hráči budou mít v Pekingu možnost s národním týmem trénovat, jinak ale budou od mužstva odděleni a ani nebudou bydlet v olympijské vesnici. V původní nominaci figuruje 25 hráčů, do každého zápasu jich smí zasáhnout jen 22.

Středečního tréninku už se zúčastnili i brankář Hrubec s obráncem Mozíkem, kteří v úterý poprvé měli negativní výsledek testu na covid. V O2 areně tak bylo na ledě 11 hráčů a kustod Petr Šulan, který znovu navlékl výstroj, aby nároďák měl dva brankáře. V izolaci resp. karanténě dál zůstávají gólmani Will s Bartošákem.

„Dnes už to aspoň do určité míry vypadalo jako trénink. Když jsme byli na ledě jen ve čtyřech pěti hráčích a někdy dokonce i bez brankáře, připadalo mi to hobíky, kteří se sejdou v létě v Letňanech a 80 procent mužstva nedorazí," uvedl Nedvěd.

„Ale nechci fňukat, prostě teď žijeme v takovém světě. Není to ideální, olympiáda má být svátek. Všichni sportovci potili krev, aby na ní mohli být a my teď nemáme za sebou ani jeden úplný trénink. Je to frustrující, přijde mi to trochu nedůstojné. Ale fakt nechci fňukat," dodal Nedvěd.

První část výpravy odletí do Pekingu už ve čtvrtek odpoledne. Podmínkou je absolvování pěti testů v řadě s negativním výsledkem. Ty středeční ještě hokejisté neznají, ve čtvrtek podstoupí další dva testy.

Za současné situace by ve čtvrtek měli nasednout do letadla obránci Klok, Jeřábek, Knot, Sklenička, Šulák a útočníci Lenc s Hykou. Z realizačního týmu pak hlavní trenér Pešán, fyzioterapeut Sakaláš, kondiční trenér Kodras a kustod Šulan, který si do čínské metropole přibalí brankářskou výstroj.

Reklama