Hlavní obsah

Nizozemský favorit Krol je olympijským vítězem v rychlobruslení na 1000 m

Nizozemský rychlobruslař Thomas Krol potvrdil coby lídr Světového poháru roli favorita a stal se olympijským vítězem na 1000 metrů. Devětadvacetiletý mistr Evropy získal v Pekingu druhou medaili po stříbru na 1500 metrů.

Foto: Sue Ogrocki, ČTK/AP

Thomas Krol z Nizozemska slaví vítězství na kilometrové trati rychlobruslařů.

Článek

Krol zajel vítězný čas 1:07,92 ve třinácté z patnácti rozjížděk. V závěrečné jízdě se k němu na čtyři desetiny sekundy přiblížil Kanaďan Laurent Dubreuil, jenž stříbrem alespoň částečně napravil závod na 500 metrů, v němž coby jeden z hlavních adeptů na zlato skončil pod stupni vítězů. Bronz získal Harvard Holmefjord Lorentzen z Norska, který jel ve dvojici s Krolem.

"Posledních deset minut jsem se jen modlil, aby ten čas nikdo nepřekonal," popsal Krol nervózní čekání na výsledek posledních dvou párů. "Nejvíc jsem byl napnutý při Laurentově jízdě, to jsem opravdu odpočítával čas. Jen jsem doufal a říkal si: 'Prosím, ať to jde do červených čísel'. A podařilo se to. Je to splněný sen, něco, pro co člověk žije celý život," uvedl Krol, jenž se v silné nizozemské konkurenci probojoval na olympiádu poprvé v kariéře.

Rodák z Deventeru je třetím nizozemským vítězem na kilometru za sebou. V Soči 2014 vyhrál Stefan Groothuis, před čtyřmi lety v Pchjongčchangu Kjeld Nuis.

Díky Krolovi získalo Nizozemsko páté rychlobruslařské zlato v Pekingu. Program v Národním rychlobruslařském oválu přezdívaném "Ledová stužka" uzavřou v sobotu závody s hromadným startem mužů a žen.

Reklama

Související témata: