Hlavní obsah

Nováka po losu omývali, pak tleskal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Recept na úspěch rychlobruslařského trenéra Petra Nováka dál nese sladké plody. Martina Sáblíková se ani ze čtvrté olympiády za sebou nevrátí bez medaile. Příběh bronzu z Pekingu se ale nerodil vůbec lehce.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Recept na úspěch rychlobruslařského trenéra Petra Nováka opět zafungoval, Martina Sáblíková v Pekingu bere bronz.

Článek
Fotogalerie

PEKING (Od našeho zpravodaje) - „Je to bronz, ale má cenu zlata," poznamenal Novák se šťastně unaveným úsměvem na tváři po skončení bojů ve futuristické hale Ledová stuha. V jeho očích se ale zřetelně odrážely všechny těžkosti, které musela úspěšná dvojka na cestě k dalšímu úspěchu překonat. Sáblíkové zdravotní trable na startu olympijské sezony, na přelomu roku nečekané řezné zranění od brusle a nakonec další tuze špatný los závodu.

„Když jsem losování viděl, tak mě omejvali, a Martinu taky. Bylo to úplně stejné jako na tři kilometry," mračil se Novák nad faktem, že jeho svěřenkyni připadla znovu výrazně slabší soupeřka. A dopředu tak bylo jasné, že si Sáblíková v páru s Japonkou Ošigiriovou bude muset vybojovat závod úplně sama. „Nemohla se s tím vůbec srovnat a myslela, že je po medaili. Ale nějak jsme to zvládli," krčil rameny 73letý kouč.

Atmosféra v apartmánu rychlobruslařů se nicméně dala krájet. „Myslím, že to pro Petra a celé okolí bylo těžké. S Niky (Nikolou Zdráhalovou) jsme se dokonce začaly dohadovat. Ona mě přesvědčovala, že to bude dobré, já ji, že to bude špatné. Klasika. Bylo to hodně náročné," přiznala už s uvolněným smíchem Sáblíková.

Na nepřízeň osudu dokázala najít tu nejlepší odpověď a od startu krájela pekingský led s energií sobě vlastní. „Když jsem viděl, že jede kola pořád stejně za 32,6 sekundy a viděl jsem její techniku, tak jsem jí tleskal. To už jsem dlouho neudělal, ale tentokrát ano. A tak věděla, že šance na medaili je. Kromě jednoho výsledku v Inzellu, kdy jela asi o pět vteřin rychleji, je to pro ní jeden z nejrychlejších časů na nízko položené dráze," podotkl Novák.

Sáblíkovou přitom ve vypjatém závodě hnala i skrytá motivace. „Brácha bude mít v dubnu syna. A když jsme spolu ještě před závodem mluvili, tak mi řekl, že musím jet pro toho malého. Že to nesmím vzdát, že musí mít bojovnost po mně. A na to jsem myslela každé kolo, když už jsem nemohla," říkala se zvlhlýma očima po splnění těžkého úkolu.

Reklama

Související témata: