Hlavní obsah

Pančochová se velkých skoků nebojí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi holými stromy v krajině bez sněhu se tyčí zářivě bílé obrovské skoky, po nichž se čas od času prolétne některá z odvážných dívek na snowboardu včetně Šárky Pančochové. Při čtvrtečním tréninku pilovala své jízdy pro kvalifikaci slopestylu, která ji čeká v noci na zítřek českého času.

Foto: Přemysl Vida

Šárka Pančochová na náročné trati slopestylu v čínském středisku Secret Garden.

Článek

Peking (od našeho zpravodaje) - Ve snowparku Genting, který mimo olympijské hry bývá označován jako Secret Garden (Tajná zahrada), se postupně prostřídají všichni snowboardisté a akrobatičtí lyžaři. Pančochová si ho užije dosyta, po disciplíně slopestyle ji čeká ještě U-rampa, než se z hor přesune do Pekingu na Big Air, kompletní trio freestylových disciplín absolvuje jako jediná.

Teď se ale soustředí na slopestyle, tedy disciplínu, v níž snowboardisté musejí na překážkách a skocích předvést co nejnáročnější triky. A samozřejmě čistě. „Jsem ráda, že s ním začínáme. Je to má oblíbená disciplína a mám teď nejvíc energie," popisovala jednatřicetiletá Pančochová, bývalá vicemistryně světa v této disciplíně.

Foto: Archiv Šárky Pančochové

A zase zpátky na svah.

Během tříhodinového tréninku zvládla zhruba dvanáct jízd a když pod kopec sjel její kouč Martin Černík, měl pro svoji svěřenkyni slova uznání. „Je fakt statečná," uznale pokyvoval.

Foto: Sport.cz

Šárka Pančochová v U-rampě při světovém šampionátu v Sierra Nevadě.

Chvíli předtím byli v akci záchranáři s kanadskými saněmi, nebojácnost je pro účastnice olympijského závodu nezbytnou vlastností. „Hlavně to na ty skoky musí nakouřit naplno, na ně se dá najíždět pomalu," líčil Černík, legenda českého freestyle snowboardingu.

„Překážky jsou velké, skoky taky, snažím se s tím nějak poprat," vyprávěla se svým tradičním nadhledem Pančochová. „Povedlo se mi udělat pár triků, jaké jsem chtěla, teď to ještě dát do jedné jízdy. Pro všechny bude náročné to spojit dohromady a odjet jízdu čistě," očekává rodačka z Uherského Brodu, která se svojí manželkou žije v USA.

Foto: Instagram @sarkasnow

Šárka Pančochová (vpravo) se svou ženou Kaileen

„V Coloradu jsou také docela velké skoky, mám je naskákané, není to problém. Spíš je důležité trefit správnou rychlostí, jakou na ně najíždět," vysvětluje. „Tady je první skok trochu zkřiva, což není moc standardní, naposledy snad na poslední olympiádě. Musím se tam míň odrazit, protože jak je nakloněný, pomáhá mi to v rotaci," plánuje.

Teploměr po poledni místního času ukazoval minus patnáct stupňů, místo nastříkaného umělého sněhu už dojížděly závodnice na ledě. „Navíc začalo i foukat, to už se vám moc nechce do velkých překážek," přiznávala a v závěru tréninku se věnovala spíš railům, tedy zábradlím v úvodu trati.

Foto: Sport.cz

Šárka Pančochová při SP v Big Airu v italské Modeně.

Na tréninku postrádala dalšího kouče Přemysla Vidu, který kvůli pozitivním testům na covid zatím zůstává v Praze a první závody nestihne. „Přemek nám tu chybí. Jednak dělá super fotky a je důležité, když může být uprostřed trati a kouká i na ostatní lidi, zatímco Martin se mnou jezdí," zalitovala.

Po tréninku Pančochová družně konverzovala se svou slovenskou kamarádkou Klaudií Medlovou, přímo na trati na sledování soupeřek čas nemá. „Jen občas přibrzdím a kouknu, co dělají za triky. Ale i když dělají lepší, neznamená to, že je zvládnou i v závodě. A naopak když já třeba ten trik neumím, tak s tím stejně nic nenadělám," uvažuje. Ostatně zkušenosti z předchozích tří olympijských účastí by jí v Pekingu mohly hrát do karet.

Reklama

Související témata: