Hlavní obsah

PEKINGSKÝ DENÍK: Ahoj, jak se máte?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Boj s časem, soupeři – a koronavirem. Stejně jako letní olympijské hry v Tokiu, probíhají i zimní hry v Pekingu za přísných proticovidových opatření, které často všem účastníkům komplikují život. Čtenářům Práva a Sport.cz zprostředkovávají zpravodajství přímo z Číny reportéři Michal Osoba, Jan Škvor a Pavel Novotný, kteří své nejen sportovní postřehy z místa zaznamenávají do Pekingského deníku.

Foto: Sport.cz

Pekingský deník

Článek

Sedím v tiskovém centru hokejové haly, do klávesnice bouchám aktuality z Pekingu, když se za mými zády ozve mladý ženský hlas. „Dobrý den, vy jste z Česka?" Zvědavě se otáčím a vidím usmívající se čínskou dobrovolnici pomáhající na hrách s každodenním provozem.

S českými kolegy ihned zjišťujeme, co může vést dívku z Pekingu ke studiu češtiny. Jako první mě napadl partner, jenže jsem vedle. „Jednou jsem v reality show viděla obrázky Prahy, a to město se mi strašně líbilo," vysvětluje Lucie; prý pro nás bude toto jméno snazší na zapamatování; proč se na Pekingské univerzitě rozhodla studovat český jazyk.

Když ji chválíme, že na tři roky studia mluví česky velmi dobře (byť na delší povídání si netroufá), zdvořile poděkuje a přiznává, jak ji mrzí, že kvůli covidu ještě nemohla Česko navštívit. Podobně to prý má i jejích 11 spolužáků, na začátku studia jich bylo o tři více.

Když teď každý den dorazíme do tiskáče hokejové haly, nezdravíme čínské dobrovolníky v angličtině nebo čínštině. Vystačíme si s češtinou. A to nejen s Lucií. Ta totiž pár slov naučila i většinu svých kolegů. A je moc příjemné na druhé straně zeměkoule každý den slyšet „Ahoj, jak se máte?"

Reklama

Související témata: