Hlavní obsah

PEKINGSKÝ SOUHRN: Český hokej slaví historický triumf. Přichází ale i špatné zprávy

Aktualizováno

Na oficiální zahájení zimní olympiády v Pekingu si fanoušci musí počkat do pátku, ale sportovní program her už začal ve středu a s českou účastí pokračoval i ve čtvrtek. České hokejistky v historické premiéře porazily domácí Čínu 3:1. Slaví také smíšená dvojice curlerů. Bohužel z Pekingu ale přicházejí i špatné zprávy.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Autorka třetího českého gólu Michaela Pejzlová slaví se spoluhráčkou Samanthou Kolowratovou.

Článek

Poprvé v historii za účasti českých hráček začal ve čtvrtek v Pekingu olympijský turnaj hokejistek. A právě národní tým byl jako první v akci v zahajovacím duelu skupiny B proti Číně, kterou porazil 3:1 a udělal tak první významný krok k postupu do čtvrtfinále.

Vedle Číňanek narazí Pacinův výběr na turnaji také na Švédky, Dánky a Japonky. Při systému turnaje bude každý bod velmi důležitý. Jen tři nejlepší z této pětice postoupí do play off, v němž doplní kompletní pětici celků z elitní skupiny A (USA, Kanada, Finsko, Rusko, Švýcarsko).

Manželé Zuzana a Tomáš Paulovi si po sklapu obhájců bronzu z Norska a porážce se Švédskem připsali v turnaji curlerů druhou výhru. Austrálii porazili 8:2.

Foto: Eloisa Lopez, Reuters

Tomáš a Zuzana Paulovi na olympijském turnaji.

Českou výpravu ve čtvrtek ale zasáhla i řada nepříjemných zpráv. Skokani na lyžích Viktor Polášek a Čestmír Kožíšek měli po příletu do Pekingu pozitivní výsledek testu na covid-19, který potvrdil i opakovaný test. Polášek nemá příznaky nemoci, ale musí se vzhledem k hodnotám testů přesunout do izolace na hotelu.

Záhy poté přišla podobná zpráva z hokejového týmu. Největší hvězda reprezentace David Krejčí měl po příletu pozitivní test na covid. Stejně dopadl i Jan Ščotka. Oba nemohli absolvovat trénink s reprezentací, stejně jako Matěj Blümel, který byl vyhodnocen jako blízký kontakt.

O závody přijde snowboardcrossař Jan Kubičík, který si při volném ježdění v dějišti zimních olympijských her naštípl holenní kost v kotníku.

XXIV. zimní olympijské hry v Pekingu:
Hokej - ženy:
Skupina A:
Kanada - Švýcarsko 12:1 (3:0, 5:0, 4:1)
Branky: 36., 47. a 57. Turnbullová, 2. a 8. Fillierová, 12. a 34. Spoonerová, 29. a 38. Staceyová, 29. Johnstonová, 54. Bellová, 60. Ambroseová - 49. Stalderová.
Finsko - USA 2:5 (0:2, 0:2, 1:1)
Branky: 44. Tapaniová - 13. a 49. Carpenterová, 26. a 27. Coyneová-Schofieldová, 11. Kesselová.
Skupina B:
Švédsko - Japonsko 1:3 (0:1, 1:0, 1:1)
Branky: 21. Nyhlénová-Perssonová - 20. Koikeová, 45. Ukitaová, 59. Jonejamaová.
Curling:
Smíšené dvojice - základní skupina:
Švédsko - ČR 7:4
ČR - Austrálie 8:2
Itálie - USA 8:4
Británie - Kanada 6:4
Čína - Austrálie 6:5
Itálie - Švýcarsko 8:7
Norsko - USA 11:6
Kanada - Norsko 7:6
Švýcarsko - Británie 8:7
Švédsko - Čína 7:6.
Sjezdové lyžování - muži, první trénink na sjezd:
1. Rogentin (Švýc.) 1:44,00
2. Etxezarreta (Šp.) -0,08
3. Innerhofer (It.) -0,26
...48. Zabystřan (ČR) -3,97.

Reklama

Související témata: