Hlavní obsah

Pozor. Tratě v olympijském areálu jsou náročnější, než se zdá, upozorňuje Žemlička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatím se trochu srovnává s časovým posunem. „Ještě nevím, kdy je večer a kdy ráno,“ usmívá se Milan Žemlička. Ještě mu zbývá pár dnů, aby se zorientoval, než v Pekingu začnou biatlonové soutěže, do nichž zřejmě zasáhne výrazněji, než předpokládal.

Foto: Petr Slavík/Český biatlon

Český biatlonista Milan Žemlička v akci

Článek

Na svou první olympiádu byl nominován až jako poslední pátý, jenže po pozitivních testech na covid kolegy Adama Václavíka je zatím do akce připravena jen čtveřice mužských svěřenců Ondřeje Rybáře.

Jaký je biatlonový areál? Podle 25letého Žemličky dost zrádný. „Vypadá moc hezky, krásně připravený. Ale bude mnohem náročnější, než se zdá," říká o tratích vinoucích se až k Velké čínské zdi. „Obecně je tu všechno velkolepé, v Číně si na to potrpí, až to bere dech," říká Žemlička, jenž si premiéru na vrcholné akci odbyl loni na mistrovství světa v Pokljuce.

Foto: Petr Slavík/Český biatlon

Milan Žemlička na střelnici.

Stejně jako jeho kolegové bude ochuzen o páteční slavnostní zahájení, z logických důvodů. „Asi každý bychom ho chtěli na první olympiádě zažít, ale kdo rozumně přemýšlí, ví, že se ho jako sportovci ani realizační tým nemůžeme zúčastnit," říká s ohledem na přísná proticovidová opatření v dějišti her. „Druhá věc je, že bychom cestovali tři hodiny tam a tři zpátky, bylo by to na celý den," ví.

A tak veškerý svůj čas tráví mezi sportovištěm a olympijskou vesnicí v oblasti Čang-ťia-kchou. „Ta je maličká, projdeme ji rychle, cestou se podíváme do různých obchodů a galerie," popisuje. Častým hostem je i v jídelně.

„Já mám hlad furt a asijská kuchyně je má oblíbená. Uvidíme, jestli se mi přejí, kdyžtak to KFC jistí," směje se.

Reklama