Hlavní obsah

Průšvih? Sníh možná způsobil málovídanou situaci. Vše je v pořádku, tvrdí pořadatelé

Sněhová bouře v neděli dodala olympijským hrám v Pekingu správný zimní ráz. Možná ale také uhasila olympijský oheň na stadionu Ptačí hnízdo.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Olympijský oheň uprostřed obří vločky krátce po zahájení.

Článek

Na snímcích, které v neděli odpoledne pořídil fotograf listu USA TODAY, není nad olympijskou pochodní umístěnou v obří vločce vidět žádný plamen. Podle pekingských organizátorů je ale všechno v pořádku.

"Náš tým v Ptačím hnízdě uvedl, že pochodeň i plamen jsou v pořádku," uvedl v e-mailovém vyjádření mluvčí pekingských her, kterého citoval list USA TODAY. "Možná jen sněžení ovlivnilo viditelnost," dodal.

Olympijský oheň patří mezi hlavní symboly olympiády. Před každým ročníkem her se zapaluje v řecké Olympii s pomocí tradiční techniky - slunečních paprsků odražených v parabolickém zrcadle.

Podle pravidel Mezinárodního olympijského výboru (MOV) může být olympijský oheň zapálen jen tímto způsobem. Plamen poté putuje štafetou na olympijské pochodni, která donese oheň na stadion v místě konání - a olympijský oheň tradičně hoří po celou dobu her.

Olympijské štafety mohou trvat i několik měsíců a vystřídají se v nich tisíce běžců. Pekingské hry s ohledem na pandemii koronaviru tuto tradici zkrátily jen na několik dní a olympijský oheň se objevil pouze na vybraných lokacích v Číně.

Netradiční je i pojetí olympijského ohně. Při minulých hrách hořel v obřích kotlích či mísách, kde byl vidět i na značnou vzdálenost, Peking se rozhodl nechat hořet jen malou pochodeň uprostřed propletených vloček v rámci své proklamované snahy o ekologičtější hry.

Problém s olympijským ohněm zažily už hry v roce 1976 v Montrealu, kdy plamen na stadionu uhasila nečekaná bouře. Místní údržbář se rozhodl olympijský oheň znovu zapálit - s pomocí cigaretového zapalovače a kusu novin. Když se o tom dozvěděli olympijští činitelé, rychle ho znovu uhasili a zapálili oheň v kotli s pomocí záložního plamene, jak velí olympijský protokol.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.