Hlavní obsah

První čeští sportovci v Pekingu pozitivní. Jeden z nich ale může závodit

Už ani české výpravě se v dějišti Zimních olympijských her v Pekingu nevyhnul pozitivní test na koronavirus. Skokani na lyžích Viktor Polášek a Čestmír Kožíšek neprošli první kontrolou po příletu, byť měli všechny tři předodletové testy negativní. Přítomnost viru potvrdil i opakovaný test.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Skokani na lyžích Viktor Polášek (vlevo) a Čestmír Kožíšek.

Článek

Peking (od našeho zpravodaje) - Každý bude nyní v jiném režimu. Juniorský mistr světa Polášek musel opustit horskou olympijskou vesnici v Čang-ťia-kchou a přesunul se do izolace na hotelu. Protože nemá žádné příznaky, může být z izolace propuštěn v momentě, kdy bude mít dva negativní testy v rozmezí minimálně 24 hodin.

Kožíšek naopak může trénovat i závodit, protože nákazu v nedávné době prodělal, je tak nyní jen v režimu blízkých kontaktů. To znamená, že bude týden testován dvakrát denně, častěji mu bude měřena teplota, jídlo bude dostávat na pokoji a na sportoviště bude dopravován odděleně od ostatních.

Skokani si problémy s covidem-19 prošli už v Praze, když do dějiště her zatím nemohl kvůli pozitivním testům odletět hlavní trenér Vasja Bajc stejně jako dodatečně nominovaný závodník Radek Rýdl. Bez pozitivního testu na hrách či před nimi tak zůstávají jen jednička týmu Roman Koudelka a Filip Sakala. Závod na středním můstku je na programu v neděli.

„Pro kluky a celý skokanský tým je to samozřejmě velmi nepříjemná situace a nás všechny mrzí, že nastala. Ale za současného dění jsme ani nemohli očekávat, že se nám pozitivní testy po příletu úplně vyhnou. Objevují se zejména u lidí, kteří nákazu prodělali v poslední době," říká sportovní ředitel Českého olympijského výboru Martin Doktor.

Skokani letěli do Pekingu linkou do Dauhá a poté speciálním letem pro účastníky her do Pekingu. Po příletu speciálu z Prahy z 28. ledna měl pozitivní test i jeden z hokejistů, ale po dvou negativních potvrzujících byl propuštěn z izolace a připojil se k týmu.

Reklama

Související témata: