Hlavní obsah

Po Rusku hrozí malér i Norsku. Kvůli dopingu může být vyloučeno z mezinárodních akcí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V minulosti už bylo celoplošně kvůli dopingu sankcionováno Rusko, nyní trest hrozí další sportovní velmoci, a to Norsku. Norská sportovní konfederace (NIF) se obává, že jim od nového roku bude odepřena možnost na svém území organizovat mezinárodní soutěže nebo se takových soutěží nebude moci účastnit. Může za to fakt, že její antidopingová pravidla jsou v rozporu s kodexem světové agentury WADA.

Foto: Petr Slavík, Český biatlon

Norská biatlonová štafeta (zleva): Johannes Thingnes Bö, Tarjei Bö, Vetle Sjaastad Christiansen a Lars Helge Birkeland. Ilustrační foto.

Článek

Řadu, zejména zimních sportů, si bez norských sportovců fanoušci asi ani neumí představit. Biatlon bez Johannese Böa či Tiril Eckhoffové by v současnosti vypadal jako sci-fi, i když tak nereálné to po posledních informacích být nemusí. Pokud NIF a Norská antidopingová agentura ADNO nenajdou okamžité řešení jejich problému, sportovci se opravdu mezinárodních soutěží účastnit nemusí.

Pravidla pro provádění dopingových kontrol u sportovců ve věku od 15 do 18 let jsou totiž v rozporu s kodexem Světové antidopingové agentury. Mladí sportovci nemohou být testováni bez souhlasu rodičů, což znamená, že v důsledku toho nebyl nikdo mladší 18 let v posledních dvou letech neohlášeně testován. To je uvedeno v dopise zaslaném sportovní prezidentkou Berit Kjøllovou a předsedkyní ADNO Thorhild Widveyovou ministryni kultury a rovnosti a ministryni pro děti a rodinu.

„ADNO očekává, že se na přelomu let 2022 a 2023 stane nevyhovujícím," stojí v dopise. Když se antidopingová agentura země stane nevyhovující, tedy že nepracuje v souladu s mezinárodním antidopingovým kodexem, může to mít vážné následky.

Foto: insidethegames.biz

V roce 2025 se má v Norsku konat Mistrovství světa v házené. Ilustrační foto.

Může jít o pokuty, zadržování peněz organizaci, nebo její zástupci nebudou moci zastávat pozice ve WADA. To však není to nejhorší. Norsko může být zbaveno „práva sportovních organizací účastnit se olympijských her, paralympiád nebo jiných šampionátů nebo ztratí právo tyto akce samo pořádat," uvedl generální tajemník NIF Nils Einar Aas.

Šéf norské antidopingové agentury Anders Solheim uvedl, že je toto téma velmi vážné. „Nemohou se soutěží účastnit mladí lidé, kteří mohou dopovat, jak chtějí," řekl. „Nechceme sport, kde můžete dopovat, dokud vám nebude 18 let. Poskytuje to příležitost podvádět a získat nespravedlivou výhodu oproti ostatním," dodal. Zástupci obou zmiňovaných ministerstev uvedli, že se případem začnou okamžitě zabývat.

Reklama