Hlavní obsah

Reggae na ledu. Kokosy (už zase) válcují olympiádu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě donedávna byl největším životním zážitkem Jamajčana Shanwayna Stephense moment, kdy při videohovoru donutil k záchvatu smíchu britskou královnu Alžbětu II. I vzpomínka na legrácky s 95letou panovnicí ale pobledla, když Stephens spolu s parťáky ztuhl s úžasem u ledového koryta v Jen-čchingu. „Kokosy na sněhu" jsou po 24 letech zpět!

Foto: Thomas Peter, Reuters

Jamajský bob v akci

Článek

Peking (od našeho zpravodaje) - Příběh cesty jamajského čtyřbobu na olympijské hry v Calgary si v roce 1988 získal srdce sportovních fanoušků a o pět let později prostoupil i širokou veřejností díky filmu režiséra Jona Turteltauba Cool Runnings (česky Kokosy na sněhu). Na letošních hrách v Pekingu se historie opakuje - doslova a do písmene.

Stephens se totiž se svými parťáky Rolandem Reidem, Ashley Watsonem, Matthew Wekpem a náhradníkem Nimroyem Turgottem dal dohromady teprve loni v září, kdy myšlenka na znovuoživení jamajské pohádky o startu čtyřbobu vznikla. A s nepříliš nafouknutým rozpočtem byla už kvalifikace malým zázrakem.

Právě o záludnostech a omezených možnostech tréninku, navíc v době pandemie, hovořil jednatřicetiletý svobodník britské RAF při videokonferenci s královnou, která se chtěla informovat, jak jednotky v karibské oblasti v době koronavirové krize fungují. A když Stephens začal vyprávět, jak s týmovými parťáky v rámci přípravy roztlačují na ulici auto jeho snoubenky, neudržela ani vážená panovnice dekorum a vyprskla smíchy.

„Ale tak to vážně bylo," usmívá se Stephens. „K tomu jsme si udělali zahradní tělocvičnu, nanosili tam dřevěné klády, z kyblíků naplněných betonem jsme vyrobili činky... A když se ohlédneme, můžeme směle říct, že to všechno nám pomohlo připravit se na olympiádu," vyprávěl britský rodák.

Kvůli nedostatku financí Jamajčané nemohli otestovat supermoderní dráhu v Jen-čchingu při loňské podzimní generálce a proti konkurenci jsou tak už na startovní čáře o půl kroku pozadu. Do zad jim ale fouká zkušenost jejich předchůdců. Stephense koučoval jeden z původních členů jamajské čtyřky Dudley Stokes a jeho bratr Nelson Christian Stokes je podporuje z pozice šéfa jamajské federace bobů a skeletonu.

„Je to partička výborných chlápků," vykládal Stephens. „Vyprávěli mi tak neuvěřitelně bláznivé historky, když si vezmete, jakou měli tehdy k dispozici techniku. Vůbec nechápu, jak to mohli dotáhnout až do Calgary," kroutil hlavou současný pilot jamajského bobu. „A stejně jako oni inspirovali nás, tak my budeme inspirací pro další generaci. Je super, že máme takovou oporu, mít možnost s nimi mluvit a učit se od nich," doplnil brzdař Ashley Watson.

A stejně jako původním „kokosům", i současné jamajské partičce se dostává neuvěřitelné pozornosti a podpory. „To je fantazie. Přišly nám zprávy z celého světa, že lidé budou sice fandit své zemi, ale Jamajka jim uvízla v srdci. Láska je skutečná věc. A my se už nemůžeme dočkat, až na to vletíme. Tak, aby na nás celá Jamajka a všichni fandové Kokosů na sněhu mohli být hrdí," dodal Stephens.

Letošní hry jsou navíc vůbec první, kde se Jamajčané představí ve třech disciplínách. Vedle čtyřbobů mají muži vyjeté i jedno místo ve dvojbobech a Jazmine Fenlatorová-Victorianová, která závodila v Pchjongčchangu ve dvojkách, reprezentuje zemi reggae v monobobu.

Mužský dvojbob Jamajky byl naposledy na hrách v Soči. Podruhé v historii - a poprvé v alpských disciplínách - se pak na hrách představí i jamajský lyžař. Britský rodák a někdejší DJ Benjamin Alexander si zajistil místo v nedělním obřím slalomu mužů.

Reklama

Související témata: