Hlavní obsah

Röiselandová přidala třetí zlato. Davidová se přes chybu na každé položce zlepšila o třináct míst

Aktualizováno

Také svůj čtvrtý olympijský start v Pekingu proměnila norská biatlonistka Marte Röiselandová v medaili. Po mix štafetě a sprintu vyhrála i stíhací závod s nejvyšším náskokem minuty a šestatřiceti sekund v historii ZOH. K tomu má v letošní sbírce i bronz ze závodu na 15 km. Nejlepší ze čtyř českých reprezentantek Markéta Davidová byla v cíli osmadvacátá. Udělala celkem čtyři chyby na střelnici, přesto si díky solidnímu běhu polepšila o třináct míst oproti startu.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Vítězka stíhacího závodu na olympijských hrách v Pekingu Marte Olsbuová Roeiselandová.

Článek
Fotogalerie

Röiselandová upevnila svůj náskok na více než minutu oběma čistými ležkami. Soupeřky za ní při neustálém sněžení doprovázeném silným větrem dost chybovaly, takže Norku nemohla na cestě za dalším zlatem ohrozit ani jediná chyba při střelbě vstoje.

Radovat se mohla už při posledním odjezdu ze střelnice, protože v té chvíli druhá Elvira Öbergová na ni ztrácela téměř dvě minuty.

Za Švédkou se hnala ze třetího místa také další Norka Ingrid Tandrevoldová, která měla střeleckou bilanci za jedna, stejně jako její vítězná krajanka. Jenže na posledních dvou kilometrech absolutně vytuhla, do cíle doslova došla na 14. místě a tam se zhroutila v péči zdravotníků.

Foto: Kim Hong-ji, Reuters

Markéta Davidová během střelby v olympijském stíhacím závodě.

V závěru ztratila medailovou šanci Italka Dorothea Wiererová, po volném bronzu tak sáhla s číslem 11 dopředu se hodně posouvající norská biatlonistka Tiril Eckhoffová.

Češky do dění na špici závodu nezasáhly. Markéta Davidová bohužel na každé položce udělala chybu, což bortilo její plán na výraznější posun ze 41. místa po startu. Šestý běžecký čas se ale přece jen projevil, ke spokojenosti měla ale reprezentační jednička daleko.

Lucie Charvátová startující s číslem 25 si musela po první zastávce na střelnici přidat 300 metrů navíc, což byl pro ni bohužel výrazný propad pořadím. Potom ale ukázala stabilnější položky, dřela i ve stopě a statečně se tak rvala o účast v sobotním závodě na 12,5 km s hromadným startem. Stíhačku dokončila na 34. pozici a musela horečně počítat, jestli se vejde mezi 30 biatlonistek, které absolvují poslední biatlonové klání. Nakonec se dočkala a do sobotního masáku postoupila.

Foto: Athit Perawongmetha, Reuters

Česká biatlonistka Jessica Jislova na trati stíhacího závodu.

Z českého kvarteta zvládla střelbu ve stíhačce nejlépe Jessica Jislová, ale opravdu se hodně trápila na lyžích a v cíli tak byla pětatřicátá. Tereza Voborníková na úvodní ležce nezasáhla dokonce čtyři terče a z trestného kola se vracela úplně poslední, a nakonec byla po třetí zastávce na střelnici dostižena o kolo, takže stíhací závod vůbec nedokončila.

Biatlon:
Ženy - stíhací závod (10 km):
1. Röiselandová (Nor.) 34:46,9 (1 tr. okruh),
2. E. Öbergová (Švéd.) -1:36,5 (3),
3. Eckhoffová (Nor.) -1:48,7 (3),
4. Solová (Běl.) -1:58,9 (3),
5. Perssonová (Švéd.) -2:07,2 (2),
6. Wiererová (It.) -2:09,1 (3),
7. Hauserová (Rak.) -2:09,8 (2),
8. Simonová (Fr.) -2:18,3 (2),
9. Hojniszová-Staregová (Pol.) -2:28,8 (2),
10. P. Fialková (SR) -2:38,8 (2),
...
28. Davidová -4:02,9 (4),
34. Charvátová -4:56,3 (4),
35. Jislová -5:07,6 (2),
Voborníková (všechny ČR) dostižena o kolo.

Reklama

Související témata: