Hlavní obsah

ROV - Švýcarsko 1:0Ruští hokejisté začali obhajobu zlata vydřenou výhrou

Aktualizováno

Hokejisté Ruska vykročili za obhajobou olympijského zlata z Pchjongčchangu úspěšně. V úvodním utkání turnaje pod pěti kruhy v Pekingu porazili Švýcarsko 1:0. Vyrovnaný souboj skupiny B rozhodl v čase 19:57 útočník Anton Slepyšev. Čisté konto uhájil brankář Ivan Fedotov, potřeboval na něj 33 zákroků. Švýcaři budou v pátek dalším soupeřem českých hokejistů po jejich dnešní premiéře proti Dánsku (14:10 SEČ).

Foto: Matt Slocum, ČTK/AP

Ruský hokejista Anton Slepyšev (58) se raduje se spoluhráči z gólu proti Švýcarsku.

Článek

Úvodnímu dějství kralovali oba gólmani Fedotov a Berra. Moc šancí k vidění nenabídlo a velmi vyrovnaný průběh předznamenal, jak tuhá bitva se bude na ledě odehrávat v průběhu celého zápasu.

Ze Švýcarů zahrozil Hofmann, jenže z dobré pozice minul. Na druhé straně zakončoval Vojnov sám přečíslení tří na jednoho, ale jeho ráně chyběla větší razance i lepší umístění, Berra zakročil betonem.

Když už se zdálo, že oba soupeři odejdou do kabin při první přestávce za bezbrankového stavu, přišel okamžik, který zápas rozhodl. Slepyšev se za brankou dostal k odraženému puku, s blížící se sirénou ho bekhendem z velkého úhlu jen tak nahodil před Berrovo brankoviště a Corvi ho nohou ze vzduchu nešťastně usměrnil za záda vlastního brankáře.

Foto: Annegret Hilse, Reuters

Švýcarský brankář Reto Berra brání střelecký pokus Vladimira Tkačeva z ruského týmu.

Karnauchov mohl ve druhé třetině po obtočení kolem branky zvýšit, ale Berra byl na jeho výpad připravený. Andrighetto při přesilovce v končící 27. minutě bombou zazvonil na horní tyčku. Dravým průnikem dal o sobě vědět veterán Ambühl a Vermin dorážel opět do brankové konstrukce. Oba týmy pak nevyužily přesilovku, ta ve švýcarském podání měla trvat čtyři minuty, jenže její druhou polovinu, která se přenesla do třetí části, zkrátil prohřeškem Loeffel.

Zvýšit mohli Gusev a Jakovlev, ale pozorný Berra byl proti. Nikišin orazítkoval levou tyčku. V 53. minutě se Gusev dostal po krásném manévru tváří v tvář proti Berrovi, ten však úmysl o zakončení mezi betony bezchybně přečetl. V 57. minutě byli Švýcaři blízko vyrovnání, Herzog však z dorážky z úhlu mířil opět jen do tyčky. Stav už pak nezměnila ani závěrečná hra Švýcarů bez gólmana.

XXIV. zimní olympijské hry v Pekingu:
Hokej - muži:
Skupina B:
Rusko - Švýcarsko 1:0 (1:0, 0:0, 0:0)
Branka a nahrávka: 20. Slepyšev (K. Semjonov). Rozhodčí: Schrader (Něm.), Sidorenko (Běl.) - Ondráček (ČR), Oliver (USA). Vyloučení: 7:5. Bez využití. Diváci: 934.
Rusko: Fedotov - Nikišin, N. Něstěrov, Jelesin, J. Jakovlev, Tělegin, Vojnov, Šaripzjanov - Šipačov, M. Grigorenko, Gusev - Galijev, K. Semjonov, Gricjuk - D. Voronkov, Karnauchov, Slepyšev - Kajumov, Andronov, V. A. Tkačov - Čibisov. Trenér: Alexej Žamnov.
Švýcarsko: Berra - Diaz, Mirco Müller, Alatalo, Untersander, Y. Weber, Loeffel, Frick, Fora - Ambühl, Corvi, Hofmann - D. Hollenstein, G. Haas, Andrighetto - F. Herzog, Bertschy, Vermin - S. Moser, Thürkauf, Mottet.Trenér: Patrick Fischer.

Reklama