Hlavní obsah

Samková bude v olympijské nominaci! Jenže přišla další komplikace

Aktualizováno

Cesta olympijské vítězky ve snowboardkrosu Evy Samkové na hry v Pekingu je pořádně trnitá, ale stále ne vyloučená. Osmadvacetiletá snowboardistka rehabilituje po fraktuře obou kotníků ze závodů v rakouském Montafonu a objeví se v páteční nominaci české výpravy na ZOH. Její start na hrách ale jistý není, při návratu k tréninku navíc přišla další komplikace.

Foto: Instagram @eva_samkova

Představí se Eva Samková v Pekingu? Naděje žije

Článek

Samková je v Česku pod dohledem lékařských špiček, začátkem týdne ji měla čekat kontrola na rakouské klinice, kde operaci v podobě sešroubování kotníků absolvovala. Jenže odjet nemohla, měla pozitivní test na koronavirus.

„Osud mi teď připravuje samé lahůdky,“ hořce se pousmála. Teď jí nezbývá než čekat na konec izolace. „Doma rehabilituju, posiluju, cvičím. A chystám se změnit knihu ke čtení. Myslím, že je nejvyšší čas se začíst do legendy o Fénixovi,“ vtipkovala v narážce na bájného ptáka, který symbolizuje znovuzrození.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Eva Samková - Samčízant (@eva_samkova)

Ostatně stejnou báji zmiňovali na letních hrách v Tokiu plážoví volejbalisté Ondřej Perušič s Davidem Schweinerem, když kvůli nákaze covidem do turnaje naskočili až v průběhu her…

Samková se myšlenky startu v Pekingu nevzdává, jakkoliv se těsně po zranění z 11. prosince zdála být utopií. „Stále dělám maximum pro to, abych stihla olympiádu, ale jsem jen člověk z masa kostí. Je lepší mít omikron teď, když mám klid na léčení, než těsně před olympiádou, což by byla konečná,“ uvědomuje si.

Olympijská nominace bude schválena plénem ČOV v pátek a Samková v ní bude. O případném boji o třetí olympijskou medaili se ale rozhodne až v dalších dnech. Výprava snowboardkrosařů by do Číny měla letět na přelomu ledna a února, ženský závod je na programu 8. února.

Kubičík je v pořádku

„Eva je kvalifikovaná a nominovaná svazem. Rozhodnutí je na ní a jejích lékařích, kteří řeknou, zda může či nemůže jet. Když ji uschopní, my to budeme respektovat, stejně tak i její případné rozhodnutí neúčastnit se. Podmínkou účasti je odpovídají zdravotní stav a mám od Evy zprávy, že splužit by to nejela,“ říká s úsměvem sportovní ředitel Českého olympijského výboru Martin Doktor.

Dobrou zprávou je, že zranění ramene dalšího českého snowboardkrosaře Jana Kubičíka z víkendových závodů v Rusku by němělo být vážné, podle prvních vyšetření má poškozené jen měkké tkáně, a v Pekingu by měl startovat stejně jako Vendula Hopjaková.

Reklama