Hlavní obsah

Sklenička letí vstříc neznámé Číně, potká tam osm spoluhráčů z Jokeritu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi sedmi českými hokejisty, kteří na základě testování už mohli odletět do Pekingu, je i 25letý obránce David Sklenička z helsinského Jokeritu. Byl už na třech mistrovstvích světa, olympijský turnaj je pro něj ale nejvíc. „Zahrát si ho se poštěstí třeba jednou za život, rád bych si to maximálně užil,“ tvrdí.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

David Sklenička během tréninku hokejové reprezentace.

Článek

Sotva jste se v půlce ledna dozvěděl o nominaci na olympiádu, zasáhl vás covid. Jak jste na pozitivní test reagoval?

Docela ve mně hrklo. Byl jsem ještě ve Finsku, a hned jsem vyděšeně volal manažerovi Honzovi Černému. Od něj přišlo uklidnění, že jsem si to vybral ještě včas a situace hraje pro mě. Říkal, ať si z toho nedělám hlavu, že se omikron dotkne každého. Celou dobu jsem byl prakticky bez příznaků a už týden vycházím při denním testování negativně. Snad vydržím i dál.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český obránce David Sklenička během utkání turnaje Carlson Hockey Games

Už se tedy konečně cítíte olympionikem?

Každý nominovaný sportovec prožívá aktuálně asi největší napětí kolem testů. Nikdo neví, co se všechno ještě může stát, takže dokud v Číně nevyjedu na led, nic jistého není. Vývoj posledních dnů ukazuje, že brzké setkání s tou nakažlivou verzí covidu je vlastně moje plus.

Co říkáte na to, že se v Pekingu objeví celkem devět hráčů z Jokeritu?

Skvělá vizitka pro klub. V nejlepší pozici z nás byl Dán Nicklas Jensen, jenž věděl hodně dopředu, že na olympiádu pojede. My ostatní dlouho nic netušili, ale po nominaci si každý prožil svou chvilku nadšení. Stejně jako já to vnímal i kanadský obránce Alex Grant, Američan Brian O´Neill, ten si zahrál už dokonce v Pchjongčchangu. Poctěna byla i finská pětice Niklas Friman, Petteri Lindbohm, Marko Anttila, Hannes Björninen, Iiro Pakarinen.

Pomohl vám zase k hokejovému naladění kemp v Praze?

Finové mi v karanténě dovolili odjet domů autem, pak jsem s klukama mohl od pondělí chodit na led, což zvlášť po mém desetidenním nicnedělání bylo důležité. Během covidu jsem přece jen nechtěl riskovat a spíš tělo šetřil. Proto jsem se snažil při každém tréninku teď maximálně využít prostor, při menším počtu lidí pro mě čtyři dny přípravy byly dost intenzivní.

Jaká vlastně máte olympijská očekávání?

Olympiáda je absolutně nejsledovanější sportovní akcí na světě, i já na ni vždycky koukal. Jinak je pro mě ale velkou neznámou, stejně jako Čína. Čekám jedinečné zážitky, i když přímo pekingské reálie asi moc nepoznáme. Počítám se životem v dost přísné bublině. Už jsme ji měli teď v Praze, kde bylo možné vyjít ven pouze pár minut na hotelové parkoviště, abychom se nadýchali čerstvého vzduchu.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články