Hlavní obsah

Tomášek místo výletu na Kamčatku zvolil dobrodružství v Číně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Roli cestujícího náhradníka, který ale kromě tréninku zůstane v Pekingu stranou a nedostane se ani za reprezentanty do olympijské vesnice, přijal hokejový útočník David Tomášek bez váhání.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český útočník David Tomášek během utkání Euro Hockey Challenge se Švýcarskem.

Článek

„Nebylo to nějak těžké rozhodnutí. Řekl jsem si, že jde o olympiádu, která se koná jednou za čtyři roky, a když vezmu, jaká je dnešní doba, tak se může stát cokoliv," říká Tomášek, jenž bude spolu s Janem Ščotkou z Jyväskylä a pardubickým Matějem Blümelem nachystán v takzvaném taxi squadu zastoupit případně spoluhráče, které přímo na ZOH vyřadí covid. „Samozřejmě nikomu ze soupisky nic špatného nepřejeme," říká za všechny tři útočník Chabarovsku.

Prvotní plán byl, že by se přesunul do dějiště her přímo z místa svého působiště, aby si ušetřil štreku do Prahy a zpátky do Asie. „To ale padlo tím, že se úplně uzavřela možnost civilních letů do Číny," vysvětluje Tomášek a pozici náhradníka bere s klidem i proto, že jej zocelilo angažmá v KHL. „Rusko mě naučilo spoustu věcí přijímat tak, jak jsou. Moc se dalším nezaobírat. Role jsou v národním týmu rozdané a já jsem rád, že o mě trenéři věděli a projevili zájem alespoň takhle," míní.

Bude to pro něj v Číně velké dobrodružství. „Nikdo pořádně neví, co všechno v Pekingu budeme moct a co ne. Kdybychom směli jen trénovat a žít v hotelu, přišlo by mi to trošku na hlavu, jenže takových momentů je teď víc. Když nic jiného, tak snad lehounce nasajeme atmosféru a něco prožijeme," doufá Tomášek.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

David Tomášek z Česka oslavuje gól proti Německu.

„O Číně si ale raději nic nezjišťuju, zdržím se i všech komentářů a nechám se překvapit," tvrdí Tomášek, jenž ale přišel o plánovaný výlet na Kamčatku, kam se vydal spoluhráč z Amuru Michal Jordán s manželkou i útočníkova přítelkyně.

„Přítelkyně by asi byla ráda, kdybych byl s ní, ale ani jsme to doma moc neřešili. Měla pro mě pochopení, vynahradíme si to později, na dovolenou pojedeme jindy. Ona si to snad užije na Kamčatce, já se pokusím v Pekingu," vysvětluje hokejista, jenž se v dějišti velkého turnaje ocitl už při MS 2019.

Účasti se tehdy ale nedočkal. „Vydržel jsem přes všechny škrty v nominaci a odjel s reprezentací do Bratislavy. Čekalo se na hráče z NHL. Nakonec sice nikdo nepřijel, ale do týmu byl dodatečně zařazen Milan Gulaš a já mazal domů, což mě po těch sedmi týdnech přece jen zamrzelo," říká Tomášek, jenž tenkrát prošel celou přípravou na šampionát. „Teď je to ale jiné, spíš já čekám, jestli se uvolní nějaké místo. Navíc jde o olympiádu, a protože se KHL nehraje a nemám klubové povinnosti, tak vlastně nic nezmeškám," vykládá Tomášek.

Reklama

Související témata: