Hlavní obsah

Slafkovský dotáhl Slováky k senzaci. Všechny překvapil! Ukázal, jak je silný, chválí kouč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking/Praha

O jeho talentu už se mezi fanoušky a odborníky ví poměrně dlouho, ale to, jak exceloval na olympiádě v Pekingu, muselo všem vyrazit dech. Sedmnáctiletý slovenský talent Juraj Slafkovský dotáhl Slovensko k senzačnímu zisku bronzových medailí. Sám se stal nejužitečnějším hráčem a se sedmi góly také nejlepším střelcem turnaje. „Ukázal, že je mentálně silný. Myslím, že všechny překvapil,“ chválil ho bývalý kouč Miroslav Kozárik ve studiu Ledový Peking na Sport.cz.

Trenér Kozárik chválí Juraje SlafkovskéhoVideo: Sport.cz

 
Článek

„Celé Slovensko má radost, stejně jako my v rámci klubu," popsal emoce, které ze Slafkovského a celého slovenského nároďáku prožívají východní sousedé kouč Kozárik, jenž coby šéftrenér mládeže Košic vedl na Slovensku talentovaného mladíka jako poslední.

„Ano, byl jsem tady jeden z jeho posledních trenéru. Byl tu postaršený o dvě kategorie, pak šel do Salcburku a do Čech a následně do Finska," připomněl trenér Slafkovského štace, přes které zamířil do současného angažmá v TPS Turku.

„Už v těch nižších kategoriích byl vyspělý chlapec, co se týče fyzických parametrů. Byl silný na puku a hokej ho hodně bavil. Doufám, že se mu bude dařit dál," pokračoval mládežnický kouč.

Foto: Annegret Hilse, Reuters

Slovenský útočník Juraj Slafkovský oslavuje svůj gól proti USA.

Slafkovskému už je delší čas předpovídána vleká budoucnost, ale pravdou je, že jeho statistiky z angažmá v TPS možná zůstaly trochu za očekáváním. Ale na hrách v Pekingu naplno ukázal, že roste do pozice velké hvězdy.

„Byly nějaké řeči, že se mu ve Finsku nedařilo. Ale hokej je kolektivní sport. A i tady na olympiádě jsme viděli, že záleží na tom, jaké k sobě dostanete hráče, kteří vám ty šance naservírují. Výkon se pak rapidně změní. Doufám, že i ve Finsku ukáže svoji výkonnost a bude se mu dařit minimálně jako na olympiádě," věří Kozárik.

„Teď ukázal, že je mentálně silný a má zdravé sebevědomí. Myslím, že je velký předpoklad, že si to v hlavě dobře uspořádá. Těmi sedmi góly všechny překvapil. Myslím si, že to už není náhoda," doplnil.

Šanci vyniknout dostane určitě i na letošním světovém šampionátu ve Finsku, kde už ale on i slovenský tým budou hrát nejspíš pod větším tlakem. Sám se bude také chtít ukázat před draftem, kde se s ním počítá na ty nejvyšší příčky.

Foto: Annegret Hilse, Reuters

Hrdina utkání Juraj Slafkovský, autor dvou branek.

„Pojede na MS už v trošku v jiné roli, bude na něj velký tlak. Připomíná mi to mistrovství světa 1990, kdy vzal Pavel Wohl do tehdy ještě československé reprezentace útok tří mladíčků Jágr, Holík, Reichel a oni zahráli výborně. Byli to tehdy kluci v podobném věku jako je teď Slafkovský a hrozně tomu týmu pomohli," připomněl ve studiu ledový Peking zajímavou paralelu zkušený hokejový novinář Martin Kézr.

Kouč Kozárik nepochybuje o tom, že jeho bývalý svěřenec na draftu uspěje a prosadí se i v elitní zámořské soutěži.

„Určitě bude rozhodovat právě to, jak si to uspořádá v hlavě. Pevně věřím, že lidé, kteří pracují kolem něho, ho nasměrují na dobrou cestu a věřím, že bude úspěšný," dodal kouč.

Reklama

Související témata: