Hlavní obsah

Slovensko v euforii. Vlhová smazala velkou ztrátu a má zlato

Aktualizováno

I Slovensko se dočkalo první zlaté olympijské medaile. Po prvním kole slalomu sice hvězdná favoritka Petra Vlhová byla až osmá, ale díky skvělé druhé jízdě se vyšvihla ke zlatu. Další obrovská favoritka Američanka Mikaela Shiffrinová vypadla už v prvním kole. Nejlepší Češka Martina Dubovská obsadila nakonec třináctou příčku.

Foto: Jorge Silva, Reuters

Petra Vlhová vybojovala v Pekingu pro Slovensko první medaili. A hned zlatou.

Článek
Fotogalerie

Vlhová v boji o vytouženou první olympijskou medaili ztrácela po úvodní jízdě 72 setin na nejrychlejší Lenu Dürrovou z Německa. Druhé kolo postavil její švýcarský trenér Mauro Pini a slovenská hvězda toho maximálně využila.

Po úvodní rovnější pasáži se rozjela ke skvělému výkonu a usadila se v čele o 77 setin. Vzápětí se jí na osm setin přiblížila Rakušanka Katharina Liensbergerová, 12 setin ztratila průběžně pátá Wendy Holdenerová ze Švýcarska.

Skvěle rozjela finálové kolo vítězka obřího slalomu Sara Hectorová, která byla po prvním kole třetí. Na mezičasech Švédka výrazně vedla, ale v závěrečné čtvrtině neprojela branku a vypadla.

Marně stíhaly Vlhovou i další slalomářky, kterým po prvním kole patřily stupně vítězů. Michelle Gisinová se propadla na šesté místo, Dürrová v cíli oplakala čtvrtou pozici. Naopak Vlhová plakala štěstím a oslavovala první olympijskou medaili v alpském lyžování pro Slovensko.

Dubovská byla ve druhé jízdě odvážnější než v prvním kole a v součtu ztratila na Vlhovou 2,05 sekundy. Vylepšila své olympijské maximum. V Soči 2014 obsadila 22. místo, před čtyřmi lety v Pchjongčchangu byla ve slalomu devětadvacátá. Umístění na začátku druhé desítky odpovídá i jejím výsledkům v této sezoně SP, kdy byla v top 10 jen při šestém místě v listopadu v Levi.

Z českých reprezentantek se do cíle obou jízd dostala ještě Gabriela Capová, která obsadila 32. místo se ztrátou 6,26 sekundy na Vlhovou. Elese Sommerová po 38. místě v prvním kole druhé nedokončila.

Reklama

Související témata: