Hlavní obsah

Famózní Češka! Svět žasne nad Ledeckou

Nemohlo to být jinak, napsal po vítězství snowboardistky Ester Ledecké na olympijských hrách v Pekingu polský server deníku Gazeta Wyborcza. Také další weby označily triumf české favoritky v paralelním obřím slalomu za vcelku očekávaný a připomněly, že sbírku tří zlatých medailí bude moci Ledecká v příštích dnech rozšířit ve sjezdařských disciplínách na lyžích.

Foto: Mike Blake, Reuters

Zlatá olympijská vítězka Ester Ledecká při květinovém ceremoniálu.

Článek

"Nemohlo to být jinak: Ester Ledecká se zlatou medailí! Třetí olympijské zlato - druhé ve snowboardingu - pro úžasnou Češku! Její (finálová) rivalka Daniela Ulbingová vyjela z trati," napsala Gazeta Wyborcza.

Jiný polský server Eurosport TVN24 označil Ledeckou za "dominátorku z Česka". "Přijela do Pekingu, jako by si přišla pro své. Byla bezchybná a pro soupeřky příliš rychlá. To není žádné překvapení," konstatoval web.

Server BBC označil Ledeckou za nejúspěšnější českou zimní olympioničku, lepší bilanci však má rychlobruslařka Martina Sáblíková. "Rakušanka Daniela Ulbingová byla od začátku pod tlakem. Česká lyžařka Ester Ledecká obhájila titul a vítězstvím v paralelním obřím slalomu na snowboardu se zapsala do dějin. Otázka teď je, co se stane, až se postaví na lyže v superobřím slalomu a ve sjezdu," uvedl britský web.

Lyžařská vystoupení české hvězdy s napětím očekává také francouzská agentura AFP. "Ledecká se zapsala do olympijské historie, když si v roce 2018 připsala bezprecedentní ženský double ziskem dvou zlatých medailí na zimních olympijských hrách ve dvou různých sportech - v alpském lyžování a v alpském snowboardingu. Nyní se pokusí tento double obhájit v superobřím slalomu, který je plánován na 11. února," připomněl autor.

Slovenské Hospodárske noviny napsaly, že se Ledecká zhostila role favoritky v točivé snowboardové disciplíně na jedničku. "Olympiádu zahájila nejlepším možným způsobem. Jela jako dobře namazaný stroj, její výkon neovlivnila ani dlouhá soutěžní přestávka. Teď se přeorientuje na alpské lyžování, ve kterém ji čekají starty v super-G, sjezdu a kombinaci," uvedl web.

Podle rakouského listu Heute nemohla Ulbingová ve finále proti Ledecké uspět. "Korutanka jela velmi riskantně a dopustila se dvou závažných chyb. Po druhém zaváhání byla vyřazena. Ledecká, která šla do závodu jako jasná favoritka, brala zlato," uvedl Heute. "V přímých duelech to bylo z pohledu Ulbingové 2:8. A česká snowboardová hvězda svého postavení favoritky dostála," poznamenal jiný rakouský deník Kurier.

Švýcarský Blick konstatoval, že zlato ve snowboardingu získala "bláznivá lyžařská star". Rovněž připomněl, že před čtyřmi lety se Ledecká stala olympijskou vítězkou ve dvou různých sportech. "Nyní znovu píše dějiny - a úžasně obhájila své snowboardové zlato," napsal Blick.

"Jedna po druhé ztroskotaly konkurentky na Češce s pevnými nervy. Téměř v úctě soupeřky ztuhly, riskovaly proti ní všechno - a jedna po druhé nedokázaly Ledeckou dostihnout. 'Bláznivka' uzmula zlato a obhájil titula z Pchjongčchangu před čtyřmi lety," napsal Blick a přidal, že "Češka i v Pekingu dál píše svůj legendární příběh".

Reklama

Související témata: