Hlavní obsah

Velká chyba! Medailové naděje se Ledecké rozplynuly. Zlato slaví Suterová

Aktualizováno

České reprezentantce Ester Ledecké se další pokus o zápis do olympijské historie nevydařil. Ve sjezdu si sice v první polovině trati vedla nadějně, vypracovala si i nejrychlejší mezičas, ale zhruba po minutě jízdy vyjela mimo trať. Přestože se jí podařilo ještě znovu do stopy dostat, časová ztráta už byla obrovská. Vítězkou se stala úřadující švýcarská mistryně světa Corinne Suterová. Porazila o 16 setin sekundy obhájkyni zlaté medaile Sofii Goggiaovou z Itálie, která se na vrchol sezony vrátila zhruba tři týdny po zranění kolena. Bronz získala další Italka Nadia Delagová.

Foto: Jorge Silva, Reuters

Zklamaná Ester Ledecká v cíli olympijského sjezdu.

Článek
Fotogalerie

Česká lyžařka a snowboardistka nenavázala na unikátní úspěch z Pchjongčchangu 2018, kde triumfovala v obou svých sportech. V Číně obhájila zlato v paralelním obřím slalomu na snowboardu, ale na lyžích byla pátá v super-G a ve sjezdu skončila až sedmadvacátá. Přesto byla nejlepší z českých reprezentantek, hned za ní se na 28. a 29. místě seřadily  Tereza Nová a Barbora Nováková.

Při olympijské premiéře ve sjezdu byla Ledecká díky riskantní jízdě se startovním číslem pět průběžně rychlejší než v té době vedoucí Italka Elena Curtoniová. Po třetím mezičase ale najela příliš zpříma do jedné z branek, manévr nezvládla a vybočila z optimální trati. Vyhnula se pádu a navzdory výraznému zpomalení se do branek vrátila. Nabrala však manko více než pěti sekund.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Ester Ledecká na trati olympijského sjezdu.

Na lyžích se Ledecká představí ještě ve čtvrteční kombinaci. Závod měl podle původního plánu odstartovat ve 4:00 SEČ, nicméně jeho začátek byl kvůli silnému větru o půl hodiny odsunut.  Hodinu před závodem foukal na sjezdovce The Rock vítr o rychlosti 25 kilometrů za hodinu s poryvy až 40 kilometrů za hodinu na vrcholu kopce a pořadatelé rozhodli o odkladu.

Vítězka z Pchjongčchangu Goggiaová se v cíli usadila v čele a s náskokem 41 setin věřila, že by mohla zlatý úspěch zopakovat. O dvě závodnice později se vydala na trať Suterová. Na posledním mezičase měla manko 18 setin, jenže závěrečnou pasáž projela nejrychleji a dostala se do vedení. Získala svou první olympijskou medaili a celkově čtvrté zlato pro Švýcarsko ve sjezdovém lyžování na těchto hrách.

XXIV. zimní olympijské hry v Pekingu:
Sjezdové lyžování:
Ženy - sjezd:
1. Suterová (Švýc.) 1:31,87
2. Goggiaová -0,16
3. Delagová (obě It.) -0,57
4. Weidleová (Něm.) -0,71
5. Curtoniová (It.) -1,00
6. Hählenová (Švýc.) -1,29
7. Hütterová -1,48
8. Puchnerová (obě Rak.) a Gagnonová (Kan.) obě -1,58
10. Gaucheová (Fr.) -1,60,
...27. Ledecká -6,31
28. Nová -7,51
29. Nováková (všechny ČR) -7,63.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články