Hlavní obsah

Američan v českých službách vyrazil na stáž do Japonska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Udělali si v Asii dobré jméno. Po úspěšném vystoupení české baseballové reprezentace na posledním World Baseball Classic došlo k domluvení spolupráce mezi asociací a profesionální klubem Chiba Lotte Marines. Mimo jiné zahrnuje také oblast trenérskou, a proto se vydal do Japonska asistent manažera reprezentace a trenér brněnských Hrochů Alexander Derhak.

Foto: baseball.cz, Ladislav Svěnčík

Alexander Derhak v barvách české reprezentace.

Článek

Derhak se v Japonsku připojí k týmu Marines, který startuje jarní přípravu pro nadcházející sezonu. Původem Američan, jenž přijel do Česka již v roce 2010 jako hráč brněnské Techniky, tak bude moci zblízka sledovat práci trenérů i hráčů týmu, který v minulém roce skončil na druhém místě Pacifické ligy v japonské NPB.

„Jsem velmi nadšený, že se mohu učit od Marines a pracovat s nimi během jarní přípravy. Baseball a život mají mnoho společného, třeba snahu zlepšovat se každý den. Tato příležitost pro mě představuje šanci růst nejen jako baseballový trenér, ale i jako lidská bytost,“ neskrývá nadšení brzy třiačtyřicetiletý Derhak.

Američané v české baseballové reprezentaci. Dva mají české maminky, dva české manželkyVideo: Sport.cz

U národního týmu působí jako trenér pálkařů, a právě trénink japonského kontaktního stylu pálení bude sledovat na vlastní oči. „Japonský přístup k pálení je v Evropě stále velkou neznámou, takže doufáme, že nám Alexovy znalosti pomohou se zlepšit. Alex je velmi svědomitý trenér, který na sobě pracuje, chce se zlepšovat a samozřejmě s těmi nejlepšími na světě. Japonsko ukazuje nejen na mezinárodní scéně, jak dobří jsou japonští pálkaři,“ říká manažer reprezentace Pavel Chadim, který dal japonským partnerům doporučení pro pozvání Derhaka do krajiny vycházejícího slunce.

Celkem stráví Derhak s japonským týmem dva týdny a zpátky odlétá 15. února. V Japonsku jej pak vystřídají další čeští hráči a manažer Chadim. Budou součástí evropského výběru, jenž vyzve v minisérii japonský národní tým.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.