Hlavní obsah

Badmintonistka Švábíková má sedmý titul z domácího mistrovství, poprvé se radoval Král

Domácími šampiony v badmintonu se stali nejvýše nasazení hráči turnaje Jiří Král a Tereza Švábíková. Poražený finalista z předchozích dvou let Král obsadil český trůn při absenci zraněného obhájce prvenství Jana Loudy, Švábíková získala ve dvouhře sedmý titul za sebou.

Foto: Český badminton

Mistryně republiky v badmintonu Tereza Švábíková.

Článek

V mužské čtyřhře se strhla očekávaná bitva, ve které nakonec uspěl 49. pár světa Adam Mendrek s Ondřejem Králem. V ženském deblu zvítězily Petra Maixnerová s Luií Krulovou, které překazily panování dvojice Lucie Krpatová, Kateřina Zuzáková. V poslední kategorii přišel zlatý double Terezy Švábíkové, která se s Vojtěchem Šelongem prokousala také k nejcennějšímu kovu v mixu.

Vyrovnanou úvodní sadu finále ženského singlu rozhodla koncovka, kterou zvládla lépe zkušenější Švábíková. To se ukázalo jako klíčový moment. Ve druhém dějství už Tallulah van Coppenolle hodně chybovala, obhájkyně titulu odskočila na 14:8 a vedení kontrolovala až do samotného závěru. Sedmý titul z dámského singlu je opravdu unikátní počin. „Turnaj byl jiný, protože jsem se soustředila také na mix, nohy už to trochu cítily. Znamená to pro mě hodně, že jsem to zvládla a dokázala holky porazit," popsala Švábíková.

Několikanásobná šampionka brala domácí mistrovství jako přípravu na kvalifikaci na olympijské hry v Paříži 2024. „V tomhle období jedeme spíše objem, proto jsem k turnaji přistoupila jako k součásti tréninku. Kvůli většímu počtu zápasů to bylo opravdu náročné," dodala česká badmintonistka, která se dlouhodobě připravuje v zahraniční.

Nervózní první set ve finále dvouhry mužů vyzněl v koncovce lépe pro nasazenou jedničku Krále (23:21). Plzeňský hráč si trpělivě budoval náskok i od začátku druhé sady a už ho nepustil. Frenetické publikum domácího Jana Janoštíka k výhře nedovedlo. Po dvou druhých místech slavil český reprezentant Jiří Král.

„Konečně jsem se dočkal, už jsem byl potřetí ve finále, jsem rád, že to klaplo," uvedl Jiří Král, který turnajem prošel bez ztráty setu. „Určitě to nebylo hladké, jednalo se opravdu o těžké zápasy. Skóre bylo až na finále poměrně pohlídané. Musím říci, že jsem byl v tom utkání celkem nervózní."

„Zlato by bylo lepší, ale jsem moc rád, že jsem se doma probojoval do finále. V hale byla naprosto skvělá atmosféra," doplnil poražený finalista Janoštík.

Mistrovství ČR v badmintonu v Českých Budějovicích - finále:
Muži:
Dvouhra:
J. Král (1) - Janoštík (3) 2:0 (21, 15).
Čtyřhra:
O. Král, Mendrek (1) - Janáček, Švejda (2) 2:1 (-19, 17, 16).
Ženy:
Dvouhra:
Švábíková (1) - Van Coppenolle (3) 2:0 (19, 11).
Čtyřhra:
Krulová, Maixnerová - Krpatová, Zuzáková (2) 2:1 (19, -17, 18).
Smíšená čtyřhra
Šelong, Švábíková - Kulíšek, Zuzáková 2:1 (19, -20, 11)

Reklama

Související témata: