Hlavní obsah

Badmintonová federace Rusy a Bělorusy na turnaje nepustí

Světová badmintonová federace (BWF) trvá na zákazu startu ruských a běloruských sportovců v jejích soutěžích. Navzdory doporučení Mezinárodního olympijského výboru (MOV) rozhodla organizace ponechat dosavadní sankce v platnosti. BWF to oznámila v prohlášení na svém webu.

Foto: Adam Mendrek

ilustrační foto

Článek

Rozhodnutím chce federace zachovat integritu badmintonových soutěží a také zajistit bezpečnost sportovců. BWF k tomu dospěla s ohledem na možná rizika pro hráče a situace, které by mohly po opětovném připuštění Rusů a Bělorusů vzniknout.

"Je politováníhodné, že badmintonistům není dovoleno svobodně soutěžit kvůli geopolitickým konfliktům a zásahům vlád. Ale je to realita, kterou BWF v současnosti akceptuje. BWF není přesvědčena, že v tuto chvíli existuje uspokojivé odůvodnění pro zrušení suspendace ruských a běloruských sportovců a funkcionářů," uvedla světová federace.

Rusové a Bělorusové nesmějí v jejích soutěžích startovat od loňského března, kdy BWF následovala tehdejší doporučení MOV po vzniku válečného konfliktu na Ukrajině. Nynější doporučením MOV přijmout jednotlivce zpět jako neutrální sportovce už ale federace neakceptovala.

A to i proto, že podle ní nejsou dostatečně vyjasněna všechna kritéria jejich návratu i s ohledem na olympijskou kvalifikaci, která začne v květnu. Za současné situace budou Rusové a Bělorusové chybět i na srpnovém mistrovství světa v Kodani.

Reklama

Související témata: