Hlavní obsah

Bodoval ve Sportovci roku i Českém slavíkovi. Hrdina z Tokia rozplakal i svoji mámu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha 13

Dvojjedinost Alexandra Choupenitche se projevila i v tradičních anketách. Ve Sportovci roku bral bronzový olympijský medailista v šermu jedenácté místo a elitní desítka mu těsně unikla. Od fanoušků své hudební produkce zase sbíral hlasy v anketě Český slavík, kde v kategorii hip-hop a rap skončil 83., však pokřtil svůj už pátý singl s názvem Boj. Podívejte se v následujícím videu.

Šermíř Alexander Choupenitch má nový videoklip. Zahrál si v něm zápasník ProcházkaVideo: Sport.cz

 
Článek

„To moc nechápu, jak jsem se ve Slavíkovi objevil, to je spíš sranda,“ usmíval se sedmadvacetiletý Choupenitch. „A ve Sportovci roku mě moje umístění nemrzelo, odpovídá tomu, co jsem čekal. Spíš mi přijde zvláštní, že tam není třeba Lukáš Rohan, který byl druhý na olympiádě,“ podivoval se nad absencí kanoisty.

Na hudbu měl v posledních měsících dost času, ani po olympiádě se kolotoč šermířských turnajů nerozběhl naplno. S fleretem vybojoval třetí místo na turnaji v Záhřebu, Světový pohár v Dubaji plánovaný na prosinec se ale zrušil.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Šermíř Alexander Choupenitch vypráví o svém novém singlu Boj.

„Země nechtějí riskovat, že by v přípravách utopily peníze, tak to radši ruší předem. Já měl aspoň olympiádu a Grand Prix, ale jsou děcka, co byli žáci, teď už jsou junioři a v kadetech vlastně nikdy nešermovali. Dopad na celý sport nebude dobrý,“ obává se Choupenitch, který vyhlíží Světový pohár v Paříži plánovaný na leden.

„Už se s tím čekáním umím vyrovnávat líp, ale pořád si připadám jako bojovník, který se celý rok chystá na jeden zápas,“ přirovnával Choupenitch.

Právě o boji je jeho nejnovější rapový singl, k němuž natočil videoklip. Je inspirován jeho cestou k olympijské medaili, byť text začal psát už před samotnými hrami. „Ten příběh je úzce spjatý se šermem, vypráví o cestě bojovníka, která je ztvárněna i v klipu,“ popisuje.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Alex Choupenitch (@choupenitch)

Patrná je inspirace Asií, proto se klip natáčel v prostředí pražské tržnice Sapa, a zahrál si v něm i MMA zápasník Jiří Procházka. „Je s Japonskem hodně propojený,“ vysvětluje Choupenitch, který se s Procházkou poznal v brněnské kryokomoře.

Rytmus má nejlepší český šermíř v krvi, však oba jeho rodiče jsou operní pěvci, a byť se sám vydal jinou hudební cestou, doma svoji dráhu konzultuje. „Hudebně je to samozřejmě velký rozdíl, ale také cítím, jaký jsem udělal posun v hlasovém pojetí. Vidím to na sobě sám, že když přijdu do studia, už vím, jak chci, aby to znělo,“ pochvaluje si nabyté zkušenosti.

Videoklip Alexe Choupenitche k singlu BojVideo: Sportegy

„Ale zatím to nechci vyhlašovat dopředu, musel bych to mít hodně promyšlené,“ upřesňuje.

Reklama