Hlavní obsah

Český sport pozná svého krále. Ledecká? Bojovník MMA? Nebo snad hned dvě vládkyně?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český sport ve středu zažije inauguraci svého nového krále. Nebo staronového? Největší favorité na vítězství v anketě Sportovec roku se rekrutují z řad bývalých vítězů i úplných nováčků v desítce. Kdo je vaším favoritem? Hlasujte v anketě na konci článku.

Foto: Instagram @czeskisnowboard

Ester Ledecká s letošní trofejí pro Krále bílé stopy..Přidá další?

Článek

Alespoň podle kurzů bookmakerů stojí nejvýše Ester Ledecká, která korunku v anketě Klubu sportovních novinářů získala už před čtyřmi lety, tenisový pár Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou nebo bojovník Jiří Procházka, první zástupce MMA v top ten. Přímý přenos vyhlášení 64. ročníku ankety Klubu sportovních novinářů poběží na ČT 1 od 21.40 hodin. Kdo se uchází o triumf mezi jednotlivci a vystřídá na trůnu judistu Lukáše Krpálka?

MARKÉTA DAVIDOVÁ

Nejzářivější hvězda českého biatlonu skončila na ZOH v Pekingu čtvrtá a šestá, když v nejdelším závodě ji poslední rána stála zlato. V SP si připsala malý glóbus za vytrvalostní závody.

Foto: Petr Slavík/Český biatlon, ČTK

Markéta Davidová na stupních vítězů po sprintu při SP v Hochfilzenu.

BARBORA KREJČÍKOVÁ, KATEŘINA SINIAKOVÁ

Tři ze čtyř grandslamů končily triumfem českých deblistek. Na Turnaji mistryň hrály finále, obhájily pozici nejlepšího tenisového páru světa v anketách WTA i ITF.

ESTER LEDECKÁ

Na ZOH v Pekingu obstarala jediné české zlato při obřím slalomu na snowboardu, univerzálnost potvrdila čtvrtým místem v lyžařské kombinaci a pátým v super-G. V nové sezoně 27letá Ledecká pro zranění stále nezávodí.

ADAM ONDRA

Na ME v Mnichově získal kompletní sadu medailí, celosvětový respekt si vydobyl i mimo umělé stěny. V Moravském krasu přelezl cestu s druhou nejvyšší obtížností světa, v Macoše zdolal nejstrmější český převis.

DAVID PASTRŇÁK

Jediný zástupce kolektivních sportů v desítce. Hokejové reprezentaci pomohl hattrickem v duelu o bronz s USA k medaili z MS po 10 letech, i v nové sezoně táhne svými body suveréna NHL z Bostonu.

JIŘÍ PROCHÁZKA

Smíšená bojová umění MMA stále nabírají na popularitě a díky Procházkovi má Česko svého prvního šampiona v elitní organizaci UFC. V polotěžké váze zdolal Brazilce Glovera Teixeiru.

Foto: UFC

Jiří Procházka letos dokázal vybojovat titul v polotěžké váze organizace UFC.

VÍT PŘINDIŠ

Další debutant v desítce. Svou slalomovou sbírku vyšperkoval zlatem z mistrovství světa v Augsburgu, když za sebou nechal kajakářskou špičku včetně tréninkového kolegy a olympijského vítěze Jiřího Prskavce.

MARTINA SÁBLÍKOVÁ

Závodící rychlobruslařská legenda získala medaili už na své čtvrté olympiádě. V Pekingu si trojnásobná vítězka ankety dojela pro bronz na 5000 m, svůj sedmý kov na ZOH, i když se během roku potýkala s nejedním zraněním.

BARBORA ŠPOTÁKOVÁ

Už je ve sportovním důchodu, kariéru ale uzavřela krásným příběhem. Proti oštěpařkám o generaci mladším si na ME v Mnichově, kde před 20 lety debutovala na velké akci, zajistila bronz posledním hodem.

JAKUB VADLEJCH

Nabitý rok zvládl z českých atletů nejlépe. Na jaře se mu narodila dcera Emma, v Dauhá poprvé v kariéře přehodil oštěpem devadesátku, na MS v Eugene získal bronz, na ME v Mnichově přidal stříbro.

Koho byste volil v anketě Sportovec roku 2022.
Markéta Davidová
8,4 %
Barbora Krejčíková, Kateřina Siniaková
45,7 %
Ester Ledecká
7,9 %
Adam Ondra
9,3 %
David Pastrňák
1,9 %
Jiří Procházka
23,6 %
Vít Přindiš
0,8 %
Martina Sáblíková
0,9 %
Barbora Špotáková
0,6 %
Jakub Vadlejch
0,9 %
Celkem hlasovalo 1273 čtenářů.
Související témata: