Hlavní obsah

Chtěli absolvovat předolympijský test, ale nemohli. Voda v řece je příliš znečištěná

Kvůli příliš znečištěné vodě v řece Seině se o tomto víkendu neuskutečnil předolympijský test závodů v dálkovém plavání. Mezinárodní federace World Aquatics a francouzští pořadatelé akci Světového poháru zrušili s odůvodněním, že kvalita vody nesplňuje potřebné standardy a mohla by ohrozit zdraví sportovců. Ženy měly plavat už v sobotu, ale desetikilometrový závod byl nejprve přeložen na dnešek, a protože se situace nezlepšila, následovalo zrušení celého programu.

Foto: Stephanie Lecocq, Reuters

Prázdné plošiny na břehu řeky Seiny s mostem Pont Alexandre III v pozadí.

Článek

"Jsme zklamaní, že kvalita vody v Seině měla za následek zrušení Světového poháru, ale hlavní prioritou musí vždy být zdraví našich sportovců," uvedl v prohlášení prezident World Aquatics Husajn Musallám.

Na kvalitě vody se podle médií podepsaly vytrvalé deště posledních týdnů - podle vedení města zažil pařížský region nejbohatší letní dešťové srážky za posledních dvacet let - a s ním související zvýšené množství přetékajících odpadních vod.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Kvůli příliš znečištěné vodě v řece Seině se o tomto víkendu neuskutečnil předolympijský test závodů v dálkovém plavání.

Úřady varovaly zejména před možností nákazy bakterií E.coli. Konání závodů, do nichž byli přihlášení i čeští plavci Matěj Kozubek, Tomáš Chocholatý a Alena Benešová, dostalo původně "zelenou" po vyhodnocení vzorků odebraných v červnu a červenci.

Reklama

Související témata: