Hlavní obsah

FIDE se po útoku na Ukrajinu zbaví ruských a běloruských sponzorů

Mezinárodní šachová federace FIDE se rozhodla zareagovat na ruský vojenský útok na Ukrajinu podporovaný Běloruskem vypovězením všech sponzorských smluv s ruskými a běloruskými společnostmi. Navíc výkonný výbor na dnešním mimořádném zasedání odsouhlasil zahájení etického a disciplinárního řízení s ruskými velmistry Sergejem Karjakinem a Sergejem Šipovem, kteří otevřeně schvalovali kroky ruského prezidenta Vladimira Putina a dělali si legraci z obětí v oblastech zasažených válečným konfliktem.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Výkonný výbor vyslyšel sobotní výzvu generální ředitelky Dany Reiznieceové-Ozolaové. Šachistka a bývalá lotyšská ministryně hospodářství a financí na vedení apelovala, aby se zbavilo ruských sponzorů a přesunulo veškeré své aktivity z Ruska. "FIDE ukončí všechny stávající sponzorské smlouvy s běloruskými a ruskými společnostmi, které jsou kontrolované nebo sankcionované státem," uvedl výkonný výbor v prohlášení s tím, že s takovými společnostmi nebudou uzavírány žádné nové smlouvy

V Rusku ani v Bělorusku se navíc nebudou až do odvolání konat žádné turnaje FIDE, povoleno nebude ani používání národních vlajek a hymen obou zemí. Už v sobotu FIDE odvolalo do Moskvy plánovanou šachovou olympiádu, na níž tradičně soutěží národní týmy a zúčastnit se jí měli zástupci 190 zemí.

Hlavním sponzorem FIDE dosud byla ruská společnost Gazprom, patřila mezi ně i těžařská společnost Nornickel, výrobce hnojiv PhosAgro a státní korporace zaměřená na jadernou energetiku Rosatom. V čele federace stojí Arkadij Dvorkovič, bývalý ruský vicepremiér a šéf organizačního výboru fotbalového mistrovství světa roce 2018.

Reklama

Související témata: