Hlavní obsah

FIFA zatím nevyřadí Rusko z kvalifikace fotbalového MS. Češi názor nemění a k případnému duelu nenastoupí

Mezinárodní fotbalová federace (FIFA) zatím nevyřadí Rusko z kvalifikace o postup na mistrovství světa v Kataru. Do budoucna ale tento krok nevyloučila, pokud se v brzké době výrazně nezlepší situace na Ukrajině. Oznámila to po nedělním jednání s předsedy kontinentálních konfederací.

Foto: fifa.com

Mezinárodní fotbalová federace FIFA (ilustrační foto)

Článek

Prozatím FIFA přijala několik opatření v souladu s doporučením Mezinárodního olympijského výboru. Až do odvolání zakázala v Rusku mezinárodní fotbalové zápasy, národní tým smí hrát jen pod zkratkou Ruské fotbalové federace RFU, k domácím utkáním může nastoupit jen na neutrální půdě a bez diváků, navíc nemůže používat vlajku a hymnu.

Takové rozhodnutí označil šéf polského svazu Cezary Kulesza za zcela nepřijatelné. "Nemáme zájem se toho zápasu účastnit. Náš postoj zůstává stejný: polský národní tým nebude hrát s Ruskem, ať už se jmenuje jakkoliv," vzkázal na Twitteru Kulesza.

V české barážové větvi má Rusko hostit Polsko 24. března, v druhém semifinále se český tým utká se Švédskem. O pět dní později se spolu mají ve finále o účast v Kataru utkat vítězové obou zápasů a v přípravném duelu také poražené celky. Ani po dnešním jednání světové federace ale není zcela jasné, jak FIFA na eventuální bojkot zápasů proti Rusku zareaguje.

K bojkotu se nově připojila i Albánie, která by měla proti Rusku nastoupit 2. června v základní skupině Ligy národů v Tiraně. Odveta by se měla hrát 13. června podle rozhodnutí UEFA na neutrální půdě. "Albánie se nezúčastní žádných sportovních utkání s Ruskou federací, dokud neskončí okupace Ukrajiny," uvedl albánský ministr zahraničí Olta Xhacka. Zástupci Islandu a Izraele, kteří patří do stejné skupiny Ligy národů, zatím svůj postoj nezveřejnili.

Předseda FAČR Petr Fousek už v sobotu prohlásil, že si nedovede představit, že by český tým proti ruskému výběru nastoupil. Procedurálně to ještě musel potvrdit výkonný výbor, který v neděli rozhodnutí schválil jednomyslně.

Ani verdikt FIFA nic nezměnil na rozhodnutí vedení českého fotbalu. „Výkonný výbor FAČR schválil na svém mimořádném zasedání v neděli 27. února jednomyslné rozhodnutí, že česká národní reprezentace v žádném případě v baráži kvalifikace MS 2022 nenastoupí do případného utkání proti výběru Ruska. Na postoji FAČR a fotbalové reprezentace ČR se nic nemění ani po rozhodnutí Mezinárodní fotbalové federace (FIFA) nechat hrát Rusko na mezinárodní úrovni, ale na neutrální půdě, bez vlajky, hymny a pod hlavičkou Fotbalové unie Ruska," uvedl Petr Fousek, předseda FAČR.

Výkonný výbor UEFA v pátek rozhodl, že ruské a ukrajinské kluby a národní týmy obou zemí budou v soutěžích UEFA až do odvolání hrát domácí zápasy na neutrální půdě. Zároveň přesunul finále Ligy mistrů z Petrohradu do Paříže.

Ukrajina čelí ruskému útoku od čtvrtečního rána.

Reklama