Hlavní obsah

Gymnastka Mašová nevyužila na ME poslední šanci zajistit si start na olympiádě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sportovní gymnastka Vanesa Mašová nevyužila na mistrovství Evropy v Rimini poslední šanci zajistit si účast na olympijských hrách. V Paříži tak bude z českého týmu pouze Soňa Artamonová, jež se kvalifikovala loni v říjnu na mistrovství světa.

Foto: Gabriel Bouys/AFP, Profimedia.cz

Vanesa Mašová na šampionátu v Rimini.

Článek

V Itálii bylo k dispozici poslední olympijské místo a získala ho Belgičanka Maellyse Brassartová, jež dnes ve víceboji obsadila 11. místo. Mašová byla na svém prvním seniorském ME v neredukovaném pořadí se ziskem 51,298 bodu devatenáctá, mezi dosud nekvalifikovanými gymnastkami třetí. Stejně jako ze Světového poháru jí tak unikla olympiáda relativně těsně.

„K Vanese můžu říct jen samé superlativy, protože skočila do ženské gymnastiky a výkon přes 51 bodů na prvním mistrovství Evropy, kde ještě bylo ve hře docela hodně, je skvělý,“ řekl o patnáctileté Mašové reprezentační trenér Jiří Fiřt na facebooku České gymnastické federace. „Myslím, že mám na olympiádu ještě čas a odvážím si opravdu hezké vzpomínky,“ uvedla Mašová.

Víceboj ovládly v čele se zlatou Manilou Espositovou domácí Italky, které také vyhrály kvalifikaci soutěže družstev. Češky v ní obsadily jedenácté místo z 30 týmů a do osmičlenného finále nepostoupily. To se nepovedlo ani gymnastkám na jednotlivých nářadích, nejblíž byla patnáctá Artamonová na prostných.

Mistrovství Evropy žen ve sportovní gymnastice v Rimini (Itálie):
Víceboj:
1. Espositová 55,432
2. D'Amatová 54,831
3. Andreoliová (všechny It.) 53,766
4. Kinsellaová (Brit.) 53,599
5. Manecaová-Voineaová (Rum.) 52,700
6. Petiscová (Šp.) 52,699
...
19. Mašová 51,298
40. Holasová (obě ČR) 49,066
Související témata: