Hlavní obsah

Hnědák Medina Spirit přišel posmrtně kvůli dopingu o výhru v Kentucky Derby

Hnědák Medina Spirit přišel kvůli dopingu o vítězství v loňském Kentucky Derby a vítězem květnového dostihu byl vyhlášen Mandaloun. Tříletý hřebec, který po kolapsu v tréninku na začátku prosince uhynul, měl po triumfu v prvním dostihu americké Trojkoruny v těle nepovolené množství steroidního léku betametazonu.

Foto: Profimedia.cz

Hnědák Medina Spirit přišel kvůli dopingu o vítězství v loňském Kentucky Derby a vítězem byl vyhlášen Mandaloun. Tříletý hřebec, který po kolapsu v tréninku na začátku prosince uhynul, měl po triumfu v prvním dostihu americké Trojkoruny v těle nepovolené množství steroidního léku betametazonu.

Článek

Slavný kouč Bob Baffert, který koně připravoval, se hájil tvrzením, že se látka do organismu zvířete dostala z protizánětlivé masti. Nyní ho dostihová komise potrestala zastavením činnosti na 90 dní s platností od 8. března do 5. června a pokutou 7500 dolarů.

Medina Spirit se stal teprve druhým koněm, který byl za 146 let z Kentucky Derby diskvalifikován kvůli užití zakázané látky. Prvním byl Dancer's Image v roce 1968. Po oficiálním vyhlášení nového vítěze se mohou majitelé Mandalouna těšit na prémii 1,8 milionu dolarů.

Medina Spirit uhynul 6. prosince po tréninku na dostihovém závodišti v Santa Anitě na následky srdečního infarktu. Došlo k tomu necelý měsíc po Breeders' Cup Classic, v němž obsadil druhé místo.

Reklama