Hlavní obsah

Hrozí českému sportu ruský scénář? Pivo pobavilo, přes čtyřicet chyb způsobilo šok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výbušná zpráva. Audit Světové antidopingové asociace WADA odhalil ve fungování českého Antidopingového výboru (ADV) celkem 42 pochybení, z nichž řada figuruje v kolonce kritická. Pokud by nebyla odstraněna, hrozilo by českému sportu v krajním případě až vyloučení ze soutěží, což potkalo ještě před válkou na Ukrajině Rusko.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

WADA zadala lhůty, do kdy mají být chyby odstraněny. „Pokud bychom je nesplnili, zasedala by komise a výsledkem jednání by mohlo být, že skončíme jako Rusko. Tedy že by nám zakázali sportovní soutěže, nesoutěžili bychom pod českou vlajkou, bez hymny," vypočítává současný šéf ADV Jiří Janák, ale ihned dodává, že řadu výtek už se povedlo odstranit a černý scénář by tak neměl nastat.

Janák je ve funkci od loňského léta, audit analyzující fungování ADV proběhl v listopadu. A vyzněl hodně nepříznivě. „Největším šokem bylo, že tu situaci nikdo neřešil. Pan Janák pracuje na nápravě," líčí šéf Národní sportovní agentury Filip Neusser, jenž odvolal bývalou šéfku ADV Petru Volkovou a po výběrovém řízení jmenoval jejího nástupce. „Nastupoval jsem na zelenou louku, veškerá emailová komunikace byla vymazaná," tvrdí Janák.

Čeho se zásadní výtky týkaly? Například zaměření na soutěžní testování. „Probíhalo asi 70 procent kontrol při závodech a 30 procent neohlášených mimo soutěže. WADA chce opačný poměr," říká Janák.

Neexistoval plán testování, nedostatečně byli informováni sportovci, u nichž se nerespektovala práva na spravedlivé řízení, a tak odůvodnění dvouletého zákazu činnosti měla třeba jen půlstránkový rozsah. Dále se nesprávně nakládalo se vzorky, nehlídala se místa pobytu sportovců, špatná byla metodika pro provádění kontrol...

„WADA se až smála, když v metodice bylo, že sportovec má mít při kontrole k dispozici tekutiny a je uvedeno, že i jedno desetistupňové pivo. Tak se zhrozila, že může mít jen vodu," líčí Janák. Kromě systému kontrol zkrátka podle auditu nefungovalo správně skoro nic, na odstranění těch nejzásadnějších provinění má ADV čas do konce června.

Reklama