Hlavní obsah

Jasný postoj. Francie kvůli Rusům zrušila SP kordistů

Květnový Světový pohár kordistů se ve Francii kvůli možnému startu ruských a běloruských šermířů neuskuteční. Francouzský svaz se rozhodl následovat německé či dánské kolegy a v reakci na rozhodnutí mezinárodní federace FIE, která schválila návrat reprezentantů obou zemí do soutěží navzdory pokračující válce na Ukrajině, se pořádání turnaje vzdal.

Foto: Staddoha

Ilustrační foto

Článek

Světový pohár v Saint-Maur-des-Fossés se měl uskutečnit od 19. do 21. května a jeho výsledky se měly započítávat do olympijské kvalifikace na olympijské hry v Paříži 2024. Už dříve se rozhodl zrušit Světový pohár fleretistek v Tauberbischofsheimu německý svaz, tento týden se vzdali pořadatelství říjnového satelitního turnaje Dánové.

Na dubnovém turnaji Světového poháru fleretistek v Poznani budou smět ruské a běloruské šermířky podle pořadatelů nastoupit pouze v případě, že podepíšou čestné prohlášení, že nepodporují válku.

Francouzský svaz dnes ve svém zdůvodnění oznámil, že "není schopen vyhovět požadavkům Mezinárodní šermířské federace (FIE) týkající se přijetí ruských a běloruských sportovců".

O začlenění ruských a běloruských šermířů zpět do mezinárodních turnajů rozhodl 10. března mimořádný on-line kongres FIE, vrátit se mohou "za dodržení podmínek neutrality" jako jednotlivci od dubna. Postoj FIE vyvolal mezi členskými svazy silnou kritiku, proti se v otevřeném dopise vyslovilo více než 300 současných a bývalých šermířů.

Návrat reprezentantů obou zemí jako jednotlivých neutrálních sportovců do soutěží tento týden doporučil i Mezinárodní olympijský výbor. Už dříve o tom vedle šermu rozhodli i zástupci juda, boxerská IBA vedená Rusem Umarem Kremljovem udělala tento krok už loni v říjnu, navíc nevyžaduje podmínku neutrality. Tenis a cyklistika umožňuje start Rusů a Bělorusů jako neutrálních sportovců v individuálních soutěžích.

Zástupci ukrajinského svazu minulý týden oznámili, že budou bojkotovat všechny turnaje, na nichž budou šermíři Ruska a Běloruska startovat. Ve čtvrtek tento postup nařídila všem sportovcům ukrajinská vláda.

Reklama