Hlavní obsah

Jeden a půl miliardy. Kluby začínají dostávat dotace na děti a mládež

Sportovní kluby a tělovýchovné jednoty začínají dostávat dotace na zajištění činnosti svých dětských a mládežnických družstev. Národní sportovní agentura v programu Můj klub rozdělí mezi přibližně 7000 organizací 1,5 miliardy korun. Částka se odvíjí od počtu členů ve věku od tří do dvaceti let, kteří jsou v daném klubu zaregistrováni.

Foto: Sport.cz

Snímek z utkání Ondrášovka Cupu. Ilustrační foto

Článek

Oddíly si tak mohly spočítat, jak velkou podporu ze státního rozpočtu mohou očekávat. Finance ale mohly obdržet až po definitivním schválení rozpočtu na rok 2022, který prezident Miloš Zeman podepsal před dvěma týdny. "Ihned po skončení rozpočtového provizoria jsme podnikli nezbytné procesní kroky nutné k zahájení vyplácení dotací. Prvních 1300 sportovních klubů bude mít na účtu dotaci Můj klub 2022 do dvou týdnů od schválení státního rozpočtu, což je nejrychleji v historii," uvedl předseda NSA Filip Neusser v tiskové zprávě.

Mnohé kluby se kvůli rostoucím cenám ocitají ve svízelné situaci. "Není to pouze o několikanásobném zdražení energií sportovištím, ale kvůli drahému benzínu se klubům navyšují například náklady na dopravu na utkání nebo dopravu rozhodčích," řekl Neusser.

Program Můj klub je několik let prezentován jako nejvýznamnější nástroj státní podpory dětského a mládežnického sportu. Finanční prostředky v něm putují přímo od státu do klubů a jednot. Celková částka 1,5 miliardy korun je obdobná jako loni. Průměrně klub obdrží 220.000 korun, které může využít na odměny trenérům, fyzioterapeutické služby, sportovní vybavení, údržbu sportovních zařízení, pronájem tělocvičen, ubytování nebo cestovné na utkání. Podmínkou je mít alespoň deset registrovaných sportovců od tří do dvaceti let.

Reklama

Související témata: