Hlavní obsah

Jednoruký softbalista má po homerunu další cíl, chce vyhrát titul

Nikdy si nemyslel, že by se mu mohlo povést odpálit míč až za plot. To nakonec softbalista Richard Opluštil, který od narození nemá pravé předloktí, dokázal. Nyní se hráč z Locos Břeclav soustředí na splnění dalšího snu – chce vyhrát extraligový titul. „Nejkrásnější by bylo dát ve finálové sérii znovu homerun," směje se Opluštil. Od přání není zase tak daleko. Jeho tým bojuje s Painbusters Most o softbalový trůn a stav série je zatím 1:1 na zápasy. Pokračovat se bude v sobotu od 14:00, k titulu je třeba získat tři výhry.

Foto: ČSA

Jednoruký softbalista Opluštil má po homerunu další cíl: s Břeclaví chce vyhrát titul

Článek

V této sezoně si připsal jedenáct úspěšných odpalů, dvakrát se dostal rovnou na druhou metu. Kdo by teď chtěl mávnout rukou, že na bilanci není nic výjimečného, udělal by chybu. Tyhle statistiky patří hráči, který při švihu do míče využívá jen jednu ruku. Reálně vše vypadá tak, že když jde pálit, Opluštil si bere s sebou speciální nástavec. Ten mu pálku podrží, míč však musí trefit hlavně levou rukou. „Snažím se pak míč umístit tam, kde nikdo v poli nestojí. Jsem tak spíše kontaktním pálkařem," vypráví břeclavský softbalista.

Na kontě má také jeden odpal za plot. Ten se mu podařilo dát hned v prvním zápase letošní extraligové sezony. Navíc proti Joudrs Praha s elitním nadhazovačem Jiřím Pokorným. „Dodnes tomu nemohu uvěřit. Tím homerunem se mi splnil sen. Chci ho dát zase, protože je to úžasný pocit, když obíháte všechny mety a každý vám tleská. Nepopsatelné," líčí Opluštil, který si zkusil několik sportů – například stolní tenis, florbal nebo fotbal. Softbal už ale dělá šestým rokem.

Inspirací našel v konkurenčním baseballu. Tam působí David Farkaš, který se narodil bez předloktí pravé ruky. Hráč z Olympie Blansko dal v roce 2018 osmnáct úspěšných odpalů, jednou se dokonce dostal až na třetí metu. „Byli jsme v kontaktu, ptal jsem se ho, jestli by mi něco neporadil. Spíše mi ale řekl, ať pálím tak, jak to nejlépe cítím," prozrazuje Opluštil, kterého k softbalu přivedl kamarád. „V tom sportu musíte mít velkého týmového ducha, abyste uspěli. Každý tam má svoji úlohu, každý je tam důležitý."

Kromě pálení hraje Opluštil nejčastěji na první metě nebo v zadním poli. I přes handicap dokáže mít chytit a přesně hodit. „V poli už protézu nebo nástavec nemám. Je to zbytečné. Rukavici mám na levé ruce a když balon chytím, tak jí pak přendám na pravý loket a míč hodím levou rukou," popisuje Opluštil. Zdržení je prý minimální. „Mám vše zautomatizované, zdržení je v řádech milisekund. Nikdy jsem si nepřipouštěl, že mám nějaký zdravotní handicap," tvrdí.

Opluštil chce nyní s týmem uspět v extraligovém finále, do kterého se tým Locos Břeclav dostal podruhé v historii. Titul ale zatím nemá, stejně jako Painbusters Most. „První zápas nám nevyšel v Břeclavi, nehráli jsme jako tým. To se ale změnilo v tom druhém, který jsme jasně vyhráli," hlásí softbalista před sobotním pokračováním finále. „Počítáme s tím, že dorazí zase hodně lidí. Moc se na tu atmosféru těším," dodává hráč, který byl také nominován do reprezentace do 18 let . „Chtěl bych hrát také za muže a podívat se třeba na mistrovství světa. Budu pořádně makat, aby se to vyplnilo."

Reklama