Hlavní obsah

Judo ruské sportovce nevyloučí. Eskalovalo by to násilí a živilo pocit nespravedlnosti, míní federace

Světová judistická federace IJF se rozhodla nevyloučit kvůli invazi na Ukrajinu ruské sportovce ze svých soutěží. Na svém webu vedení organizace takový postup označilo za nespravedlivý. V soutěžích IJF mohou ruští judisté startovat pod vlajkou a hymnou světové federace.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin na snímku z roku 2019.

Článek

"Sportovní akce a sport jako takový podporují mír a solidaritu. Radikální rozhodnutí bránit v účasti sportovcům by jen eskalovalo násilí a živilo pocit nespravedlnosti. Nemůžeme odsuzovat sportovce za to, co se děje," uvedla IJF mimo jiné ve stanovisku.

Rozhodla nicméně také o zrušení všech judistických akcí na ruském území. Už minulý týden vedení světového juda odvolalo Grand Slam, který měla hostit v květnu Kazaň. O víkendu IJF zbavila ruského prezidenta Vladimira Putina pozice čestného prezidenta a ambasadora.

Jak uvedla agentura SID, Rusko má v judu velký vliv, rumunský prezident IJF Marius Vizer je považován za Putinova přítele a světovou i evropskou federaci (EJU) podporují četné ruské firmy. EJU dokonce teprve před nedávnem představila tři nové sponzory z Ruska.

Naproti tomu svazy sportovního lezení (IFSC) a zápasu (UWW) vyslyšely výzvu Mezinárodního olympijského výboru a ruské ani běloruské sportovce na své akce nepustí. V prohlášení na svých internetových stránkách také oznámily, že se v Rusku nebudou do odvolání konat žádné jejich soutěže.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články