Hlavní obsah

Klíčová změna české hvězdy: Debl je zábavnější a atraktivnější

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rok 2021 byl pro badmintonistu Adama Mendreka přelomový. Zabalil kariéru v singlu a začal se naplno věnovat deblu. A ukázalo se, že to byl krok správným směrem. V páru s Ondřejem Králem ukázal ohromný potenciál, získal dvě turnajové medaile. Jejich cíl do budoucna je jasný. „Klíčovým turnajem jsou pro nás Evropské hry v roce 2023 v Polsku. Tam chceme urvat pěkný výsledek," vyhlásil Mendrek, několikanásobný domácí mistr v tiskové zprávě pro média.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český badmintonový reprezentant Adam Mendrek.

Článek

Mendrekův otec se stal v roce 1992 prvním českým olympionikem v badmintonu. A Mendrek mladší se od té chvíle chce tátovi vyrovnat. Do Tokia se však nedostal, a tak se rozhodl udělat zásadní změnu. „Po kvalifikaci na olympijské hry jsem potřeboval nový impuls do dalšího fungování. Celý život jsem se připravoval na singla, kde jsem už nejspíše narazil na svůj strop. Naskytla se možnost zahrát si s Ondrou Králem a po určitém rozhodování jsem do toho šel," popsal Mendrek.

V singlu vystoupal nejvýše v roce 2018 na 91. místo. Vyhrál několik turnajů, v roce 2012 byl devátý na juniorském mistrovství světa. Celou dobu ale také slýchal od trenérů, proč se  více nezaměří na čtyřhru. „Jsem menší a svalnatější, takže prý mám na to výborné predispozice. Jenže já jsem neměl moc možnost s někým v Česku hrát," dodal Mendrek.

Letos se naplno rozjela jeho spolupráce s Králem a hodnocení je jen pozitivní. „Podařilo se nám dostat na 120. místo žebříčku před rozmražením a po něm pak budeme v první světové stovce. Pro mě je to velký krok dopředu. Ukázali jsme, že cesta z republiky do badmintonového světa nemusí vést pouze přes singl. Výsledky, které jsme nahráli, za to jasně mluví," doplnil nadšeně.

Přitom rozdílů oproti singlu je dost. Adaptace není jednoduchá. „Singl je více běhavý, debl je silovější a dynamičtější. Sleduji, jak tělo na nové pojetí reaguje. Jsem více unavenější po deblových trénincích a turnajích," potvrdil elitní český hráč. „Zvlášť ve hře s asijskými páry musí člověk reagovat rychleji a bystřeji. Je tam více faktorů, které člověka stresují. Debl je akčnější, zároveň se zde ale hodně uplatní strategie. Proto mě debl mnohem více baví," konstatoval Mendrek.

Společně s deblovým parťákem brali letos v Litvě třetí místo, v Řecku si pak ještě o příčku polepšili. Šlo však o akce nižší kategorie. Koncem roku na okruhu Challenge dvakrát vybojovali účast ve čtvrtfinále. „Hlavně se mi líbil styl, jakým jsme hráli a jaké páry jsme poráželi. Třeba anglické duo Callum Hemming, Steven Stallwood, kteří jsou ve světové padesátce. Těsně jsme prohráli s indickým párem z TOP třicet," pochlubil se Mendrek, který se připravuje v letos nově vzniklém Národním badmintonovém centru v Plzni. Ten funguje pod vedením trenéra Josefa Rubáše.

Reklama